Първата Петдесятница в България – неделя, 12 юни 1921г.

12.06.2016

Статията е част от поредицата наPastir.org по случай честването на 95г. от началото на Петдесятното движение в България и 200г. от началото на Протестантството по българските земи. Цялата поредица можете да прочетете тук: http://pastir.org/?p=95

Извадки от Живот и служение на Иван Е. Воронаев: Разширено юбилейно издание, включващо ИСТОРИЯТА на ДЕЦАТА на ВОРОНАEВИ, КОРЕСПОНДЕНЦИЯТА на ИВАН ВОРОНАЕВ и ПЪРВИТЕ ПЕТДЕСЯТНИ в БЪЛГАРИЯ (ИК „Игъл-2001“)

Д-р Теол. Доний К. Донев

Искам да ви съобщя нашите радостни вести. В Бургас, България. Господ кръсти със Святия Дух около 14 души. Имаме около 20 кандидата за водно кръщение, а около хиляда българи и руснаци бяха там и имаха голям интерес. На Великден, 1 май 1921 г., Господ кръсти трима души в град Сливен и Господ спаси няколко души в град Пловдив, където имахме събрания. Там кръстих четирима души в реката в името на Отец, Син и Святия Дух. Това бе моята първа служба с водно кръщение в България. В град Казанлък Господ кръсти пет души. Посетих Варна за втори път и Господ кръсти една сестра и спаси няколко. Аз кръстих четирима в реката в едно прекрасно богослужение. След две седмици, със семейството си ще отида във Варна, пристанищен град на Черно море, където има много руски имигранти. В България вече имаме петдесятни в пет различни града: Бургас, Сливен, Стара Загора, Казанлък и Варна. Кръстил съм [във вода] 34 души, а Исус кръсти 30 души в Святия Дух. Молете се за нас.

Ivan Voronaev Bulgarian Jubilee Edition 2015

За поръчки: Kнижарница ВЕРЕН – София, Kнижарница CLC – София, ИК „Игъл-2001“

Това пише И. Е. Воронаев в статията Петдесятница в България публикуваа в сп. Петдесятен благовестител на 11 юни 1921. Статията маркира датата на първата Петдесятница (неделя, 12 юни 1921г.), която мисионерите Воронаев и Заплишни прекарват в България след пристигането си през есента на 1920г.

Това кратко съобщение за първи път щрихира в национален мащаб напредъка на Петдесятното дело в България с предпоставки за създаване на петдесятни общества и организирането на първите петдесятни църкви в България през 1921г. Според написаното от Воронаев към лятото на 1921г. такива предпоставки има само в пет български града:

В Стара Загора Св. Дух получава съпругата на пастора на баптистката църква. Градът има стара мисионерска станция на конгрешаните чрез която за кратко функционира и евангелско училище. Това присъствие обуславя едно доста късно начало на петдесятната църква в Ст. Загора около 1932г. (вж. ЕПЦ Ст. Загора)

Казанлък е посетен от Воронаев след като по време на богослужението в Ст. Загора със Св. Дух е кръстена дъщерята на пастора на местната баптистката църква – по всяка вероятност най-старата действаща баптистка църква в България. (вж. Казанлък)

От водното кръщение в р. Марица на Великден 1921г. водят началото си всички петдесятни и харизматични църкви в Пловдив. (Вж. ЕПЦ-Пловдив)

В Бургас на 26 април 1921г. са кръстени 14 от посочените 34 души. Тази дата Воронаев и Колтович считат за начало на петдесятната църква в Бургас, когато Воронаев обединява кръстените със Св. Дух и отличени от конгрешанската църква в Християнска евангелска вяра (ХЕВ) „Пентекостел”. Преди да замине за Одеса на 12 август 1921г., Воронаев споменава като организирана единствено тази петдесятна църква. (Колтович, “Протокол на Юбилейното събрание”, 8)

В Сливен, както в Бургас, от съборната църква се отделя нова общност на кръстените със Св. Дух вярващи. Конгрешанските църкви в двата града са неразривно свързани със служението на Коста Паунов, който най-свой ред повярва чрез видния ямболски евангелист Желязко Воденичаров.

Варна за кратко става дом на сем. Воронаеви преди заминаването им за Одеса. Споменатата кръстена в Духа сестра е възпитаничката на Павел Мишков, п-р Сийка Дрянова. А новоповярвалите са вероятно от евангелизаторски събрания на открито в морската градина. През 1921г. в града все още няма петдесятно общество. Оформилата се след заминаването на Воронаев петдесятна група функционира за дълго в местната методиската църква. /следва/

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

One Response to Първата Петдесятница в България – неделя, 12 юни 1921г.

  1. Звезделин Спасов on 14.06.2016 at 16:07

    Доний искам да ти благодаря за трудът който си положил.
    Историята беше важна част от живота и духовното устояване на еврейския народ.
    Дано се научим и ние и да не забравяме какво Бог е правил, какво прави и какво ще продължава да прави

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се за всички ЕВАНГЕЛСКИ НОВИНИ
ЗАПИШИ