П-р Йончо Дрянов: История на евангелските петдесетни църкви в България

17.06.2015

Tags: , , , , , ,

6 Responses to П-р Йончо Дрянов: История на евангелските петдесетни църкви в България

 1. Veniamin Peev on 17.06.2015 at 22:01

  Историята на п-р Йончо Дрянов е изключително важен извор за действителната история на харизматичното движение в България, в частност на СЕПЦ. Тя коригира немалко неверни интерпретации на факти и развенчава митове.

  Понастоящем се работи по нейното критично издание с необходимия критичен апарат на голяма част от твърденията в тази история.

 2. Тодор Ябълкаров on 18.06.2015 at 13:09

  На агент Русан от ДС ли трябва да сме благодарни за публикуването на „Историята“?

 3. Veniamin Peev on 18.06.2015 at 18:09

  А, не. Ангажирали сме се няколко души, които милеем за ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ на българския харизматизъм и които смятам, че ще бъдем полезни. Самият п-р Йончо Дрянов искаше на времето да я издаде в чужбина и п-р Георги Тодоров щеше да спомогне за това, но са се намесили аг. „Румен“, аг. „Горанов“ и аг. „Вихър“ и Шесто у-ние на ДС е попречило.

 4. Мариян Георгиев on 23.06.2015 at 22:24

  Не е тайна за никой който е чел историята че е спряна от печат най-вече заради критиката на финансите и съюзното ръководство. Този белег на звяра маркира една цяла епоха в развитието на съюза и дефакто дебилитира финансовото бъдеще на цялата деноминация и до днес.

 5. Христо Христов on 24.06.2015 at 13:40

  Как само историята се повтаря и с сегашното ръководство което въведе счетоводна отчетност и централизиране на финансите когато им спряха помощите отвън. В резултат много пастири бяха освободени от длъжност и СЕПЦ се раздели отново на фракции

 6. Veniamin Peev on 24.06.2015 at 21:21

  Съгласен съм с г-н Мариян Георгиев, че п-р Йончо Дрянов е бил силно недолюбван поради критиката си на финансовия хаос, създаден по време на управлението на п-р Георги Чернев (вж. История, стр. 88-93).

  Има обаче и друга причина, поради която п-р Дрянов е бил непрекъснато изолиран от служението, клеветен и дискредитиран пред ДС и Комитета по времето на управлението на п-р А. Динов. Става дума за неговата непреклонност пред комунистическия режим, който не успява да го „превъзпита“. Запознат съм с немалко документи, но ще посоча само един случай, описан в архивите на ДС.

  На 24 октомври 1971 г. на сутрешна неделна служба на „Бачо Киро“ 21, София, п-р Йончо Дрянов довежда двама важни петдесятни представители – Робърт Макиш, който е „надзирател“ на източна Европа, и Грен Увей, представител на американските петдесетни църкви. Дрянов идва като преводач, защото гостите са били първо във Варна, но Динов, Зарев и Желев тутакси го изолират и след това уреждат среща в канцеларията без Дрянов, със собствен преводач. На тази тайна среща разговорът с гостите е повече от предателски за каузата на СЕПЦ, защото говорят само за „лоялност към властите“ и клеветят п-р Харалан Попов.

  И тримата членове на Ръководството на СЕПЦ пишат по-късно донесения по този случай пред ДС, които обхващат по 3-4 страници. Но ето защо е бил изолиран п-р Дрянов според едно от Донесенията: „Преводчик бил п-р Дрянов, който дълго разговарял с Грен Увей. Последният беше някак смутен, но аз му казах, че ние с Комитета за вероизповеданията сме се оточнили, че чужденици идващи в страната ни като туристи и са колеги, могат от място да поздравят църквата, а нямат право да проповядват от амвоните“ (Дело 6516, т. III, стр. 257-8. Правописът и пунктуацията са запазени).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.