Отворено писмо до „Господари на Ефира“

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ЕКИПА НА „ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА”

Здравейте! Пиша това писмо във връзка с предаването Ви на 13.02.2008г. Първо искам да изкажа положителни думи спрямо вашите смели стъпки и постижения в областта на разследващата журналистика. Обществото определено се нуждае от обективна информация, както и от активно действащ коректив. За съжаление, не мога да отнеса тези думи към предаването Ви от 13 февруари, 2008г.Тезата, която изказахте, че изданието на Новия Завет, отпечатано от организацията „Гедеон” е фалшиво, е абсолютно погрешна. Това е неверен факт, който Вие заявихте пред обществото. Познавайки вашия професионализъм, съм убеден, че ще обърнете внимание на фактите, които съм изложил по-долу.

Кои са Гедеон?
„Гедеон” е нестопанска международна организация, която има над 260 000 члена и незнаен брой доброволци по целия свят. Дейността им започва през 1908 година. Хора от всякакъв произход и социално положение даряват за отпечатване на Новия Завет и Библията. През тези 100 години от съществуването си са раздали над 1.3 милиарда Нови Завети и Библии по целия свят; над 500 милиона през последните 10 години; 70.7 милиона през последната година; средно на всяка секунда раздават по 2 Библии в целия свят.

Превод
Гедеон няма собствен превод! Гедеон е организация, която организира издаването на Библии и Нови Завети в над 180 страни по света, за да могат хората да ги имат безплатно. Българското издание, отпечатано от същата организация е официален превод от 1924 година на Придворната печатница в София. Екипът от професионалисти, работил над нея включва светила като T. Найденов, Дж. Бауърд, М. Добровски и Дж. Сечанов.

Разликата, която посочихте в предаването, между православната Библия и изданието, отпечатано от Гедеон, изобщо не беше разминаване, а предаване на един и същ текст с различни думи – единия с по-стар, а другия с по-съвременен български език. Съдържанието е същото!

Резултати
Издания на Библейски текстове от Гедеон присъстват във всички болници и във всяка една хотелска стая на множество западни страни, като САЩ, Германия и много други. Има хиляди доказани истории за хора, които са стояли отчаяни в хотелските си стаи и са възнамерявали да се самоубият. Тогава намират издание на „Гедеон”, започват да го четат и връщат надеждата и желанието си за живот.

Мисля, че е цинично да плюем една такава благородна кауза, която спасява живота на много хора. По-скоро, може да се поучим от нея. А ако нашите деца, за които изразихте притеснения, че могат да пострадат от издание на Гедеон, четяха Библията повече, доста от проблемите, с които сега се борят, нямаше да ги има.

Няколко въпроса:
– Защо предаването „Господари на ефира” представи неверни факти на зрителите си, а именно, че Новия Завет, издаден от организацията „Гедеон” е фалшив?

– Защо екипът не е направил професионално журналистическо разследване, за да разбере, кои са организацията „Гедеон”, какво е това издание и да предостави тези факти на зрителя, който да има шанса да си направи собствени изводи?

– Защо дискриминират всички останали християнски общества и дейности, като индиректно заявявате, че всяко нещо, което не излиза от Българската православна църква, е фалшиво?

– Защо отново се използват популистки и манипулативни приоми, като се намесва безопасността на децата, която в този случай по никакъв начин не е застрашена?

– Твърдението, че българските национални религиозни убеждения са най-правилните, не е ли проява на шовинизъм и малоценност? Какво ни дава право да твърдим, че ние сме по-прави от другите народи?

– Какво ще направи екипа на „Господари на ефира”, за да опровергае невярната информация, с която урониха престижа на една благородна световна организация? Има ли нужната доблест, в следващото си предаване да каже на своите зрители, „Съжаляваме, направихме грешка.”?

Не искам да правя догадки какви са причините за професионално-неетичния и неиздържан репортаж. Наистина се надявам да е просто грешка от Ваша страна и да не е плод на манипулативна стратегия, или поръчка от по-високи инстанции. Българският народ е достатъчно стресиран и не се нуждае от допълнителна психоза по несъществуващи проблеми.

Реших, че е важно да прочетете моя зрителски отклик. Наистина ще се радвам на адекватна и достойна реакция по случая от Ваша страна, в името на истината, и доброто на българския народ.

С уважение,
Г-н Д. Танев
14.02.2008г.

36 comments for “Отворено писмо до „Господари на Ефира“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.