НОВИ промени в Закона за вероизповеданията

14.07.2018

Обединените патриоти с проект за изцяло нов закон

Разпределението на ресурса, отделян от държавата за вероизповеданията, да бъде пропорционално на числеността съответните общности – това предвижда един от законопроектите за промени в Закона за вероизповеданията. Промяната би засегнала най-сериозно мюсюлманите у нас.

Две парламентарни групи – ДПС и Обединените патриоти – пишат свои проекти. От ДПС искат поправки, а патриотите готвят изцяло нов закон. Пресечна точка е спирането на финансирането от други държави.

Според Искрен Веселинов от ПГ на Обединените патриоти финансирането и обучението в чужбина са двата основни инструмента, чрез които се внасят радикализъм и догми и норми, които не са характерни за българския ислям. Предвижда се още норма, според която всички духовници трябва да са получили образованието си у нас.

Хамид Хамид дефинира идеята на ДПС:

Финансиране колкото има нужда – нито лев повече, нито лев по-малко.

Хамид определи като меко казано обидно към вероизповеданието предложението всички проповеди да се водят на български език и подчерта, че дори в Турция ислямът се проповядва на арабски, на който е написан Коранът, и всички текстове се четат в оригинал.

Турският дианет поддържа кадрово вероизповеданието и финансира духовните училища в Русе, Момчилград и Шумен. За тях главното мюфтийство отделя символична сума, а българската държава – нито лев. Главният мюфтия Мустафа Хаджи коментира предложението за ограничаване на външното финансиране:

Нека да ги осигури българската държава – аз съм „за“: осигурява ги българската държава, спира финансирането отвън. Мюсюлманите в България са факт. След като има мюсюлмани, те ще имат религия, храмове, организация, имами, които трябва да бъдат финансирани. Религията е като водата, тя не може да бъде спряна.

14 години чакаме от Столичната община разрешение за строеж, за виза за проектиране за сградата на Ислямския институт, така че той да може да бъде акредитиран в София, припомни главният мюфтия.

Преди години просветният министър Даниел Вълчев предложи да бъде създаден Факултет по ислямска духовност и култура към някой от съществуващите университети, например Софийския университет, както и да бъде отпуснато държавно финансиране, но тогава идеята не получи отклик.

Tags: , , ,

5 Responses to НОВИ промени в Закона за вероизповеданията

 1. адв. Узунова on 12.11.2017 at 16:29

  Не желая да плаша пасторите ни, но тези промени се налагат с оглед на новия закон
  Старото време се завръща и са нужни нови преустройки на евангелските организации
  След прелома в ОЕЦ вече усилено се говори за нова по-законо отговаряща структура

 2. Мария Янева on 18.11.2017 at 13:26

  Тази сутрин в едноименното предаване на Нова първо излъчиха материал за проектозакона за вероизповеданията, който ще забрани финансирането на вероизповедания от чужбина.

 3. ЙОАН on 20.11.2017 at 23:45

  Тълкуванието което представят е интересно и доста вероятно.
  Неслучайно наскоро имаше среща на представителите на евангелското движение в знак на одобряване действащата политика спрямо религиозните малцинства в страната.

 4. Теодор Христов on 15.07.2018 at 16:44

  Държавната субсидия е първата стъпка към обвързването на Евангелските Църкви с властта. Съответно за да си получаваш субсидийката трябва да проповядваш оределени теми, а други теми-не.

  Мнозина ще се съпротивят до смърт, мнозина ще се съблазнят, но който устои до край ще бъде спасен.

  Бог да даде сила на пасторите да устоят, моля всички вярващи да се молят за пасторите си

 5. […] НОВИ промени в Закона за вероизповеданията […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.