Неофит е новият български патриарх

neofitДосието на новият български патриарх Неофит

Русенският митрополит Неофит е новият български патриарх! Той спечели балотажа на избора за глава на Българската Православна църква срещу Ловчанският митрополит Гавриил. Точно в 14 часа Варненският митрополит Кирил обяви резултата от избора – 90 гласа за Неофит, 47 за Гавриил.

На първия тур на изборите никой от тримата митрополити не събра необходимия брой от 92 гласа „за“. Една от бюлетините бе недействителна, а от следващия тур отпадна Старозагорският митрополит Галактион, за когото бяха подадени 22 гласа.

Кой е новият български патриарх
Митрополит Неофит, който е роден като Симеон Николов Димитров, е Русенски митрополит от 2004 г. Роден е в София на 15 октомври 1945 г. Образованието си получава в София и Москва. През 1975 г. е постриган за монах в Троянски манастир. Лично патриарх Максим го ръкополога за йеромонах през 1976 г. Бил е ректор на Духовната академия, а след това и декан на Богословския факултет при Софийския университет, главен секретар на Светия синод, от 1994 г. е Доростолски и Червенски митрополит, а след разделянето на епархията става Русенски митрополит.

12 comments for “Неофит е новият български патриарх

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.