Немски теолози искат промяна на католическото учение за морала

17 немски теолози поискаха Католическата църква да преосмисли ученията за сексуалния морал и семейството. Професори по теология на морала и пасторска теология са възмутени, че оценките на такива теми, като брака и семейството, изхождат от „идеализираната реалност”, а не от реалния живот и възгледите на мнозинството, пише kipa/APIC. По мнението на богословите, католическото учение за неразтрогваемостта и тайнството на брака не намира почти никаква подкрепа в средите на германските католици.

Отрицателното отношение на църквата към контрацепцията, хомосексуализма и повторния брак все повече влошава положителната представа за църковната доктрина. Християнският морал трябва да разглежда сексуалността не само в рамките на брака. Необходимо е да се повдигне въпросът за „многото форми на проявление на сексуалността извън брака”, смятат католическите теолози. Много хора не разбират и не могат да приемат факта, че църквата признава за законни само две форми на живот – брака и целибата (безбрачието). Повечето хора още преди брака придобиват сексуален опит, а много вярващи живеят като двойка до встъпването в брак.

Позицията на църквата по въпросите за контрацепцията и участието в църковния живот на хора със сключен втори брак „почти не е призната”, според теолозите. Те призоваха „за изследване в светлината на Евангелието на възможността за освобождаване от обвинения в грях и на другите форми на сексуален живот”, освен традиционно одобрените от църквата. Декларацията бе публикувана в отговор на изследване на тема „Семейство”, стартирало във Ватикана в навечерието на Световния синод на епископите. Епископската конференция търси мнението на християните по въпроси, свързани с брака и семейството, и ще представи отчет за резултатите до края на януари 2014 г.

8 comments for “Немски теолози искат промяна на католическото учение за морала

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.