Комисията за защита от дискриминация уважи жалбата на Християнски център – София

17.04.2008

София, 17 април /БТА/
Биляна Георгиева

Комисията за защита от дискриминация уважи жалбата на „Християнски център София“ – местно поделение на Национален алианс „Обединени божии църкви“, срещу „168 часа“ ЕООД в частта за религиозен тормоз. Това съобщиха на БТА от комисията.

Жалбоподателят твърди, че чрез поместените през миналата година на страниците на вестник „24 часа“ няколко статии за центъра се манипулира както съзнанието на читателите, така и общественото мнение и публикациите подбуждат към дискриминация по смисъла на Закона за защита срещу дискриминацията.

От страна на жалбоподателя са присъствали адвокат Лъчезар Попов и ръководителят на центъра Иван Хазърбасанов. Ответникът е бил представен от юрисконсулт Радомир Чолаков и журналистката Вера Славчева – автор на публикациите, информират от комисията.

Комисията за защита от дискриминация е отхвърлила жалбата в частта й за претърпяна непряка дискриминация, както и искането на жалбоподателя да бъдат постановени глоба и имуществена санкция срещу ответната страна.

Комисията е постановила предписание, с което задължава главния редактор на в. „24 часа“ да отстрани констатираното нарушение на законодателството за предотвратяване на дискриминацията и в бъдеще да не допуска нарушаване на
антидискриминационното законодателство спрямо всички официално регистрирани религиозни общности.

Решението на комисията може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок след обявяването му.

Tags: , , , , , , ,

One Response to Комисията за защита от дискриминация уважи жалбата на Християнски център – София

  1. […] Използваната терминология от ранните 90г. като „опасна секта”, „откровена секта”, „контрол над […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.