ИЗЯВЛЕНИЕ НА УС НА „РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА“

12.10.2019

ИЗЯВЛЕНИЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА „РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА“ /РОД/ – 08.10.2019г.
––––––––––––––––––––
във връзка с действията на 07.10.2019г. на родители в училищата на три града в България – Ямбол, Сливен и Бургас,

Според Председателите на РОД, основна причина за растящото социално напрежение в тези градове и цялата страна е нежеланието на държавните институции да влязат в диалог по конкретни реални проблеми, предизвикващи безпокойство в родителската общност и нейните легитимни организации във връзка със ЗСУ и свързаните с него законови промени в Семейния кодекс, Закона за закрила на детето и други нормативни и поднормативни актове, приети през март 2019г.

Политическото и чиновническо високомерие към родителите в този случай е истинският виновник за общественото напрежение.

Съществуват оправдани опасения, че промените в законодателството и тяхното въвеждане на практика дори преди официалното влизане в сила на законовите разпоредби, противоречат на Конституцията и Семейния кодекс.

В специално обръщение от 04.09.2019г., на Омбудсмана на Републиката Мая Манолова към Правителството, Народното събрания и други институции, се обръща специално внимание на опасността от социално напрежение и се отправят препоръки за диалог на институциите с родителските организации. В НС, МС, Министерството на образованието, Министерството на труда и социалната политика,

Президентството, Омбудсмана от месеци са внесени искания на родителските организации за диалог по конкретни въпроси. Повече от половин година, родителските общности се обявяват срещу антисемейните политики, които се провеждат със или без законово основание в училищата и детските градини, но конкретни действия не се предприемат.

До този момент, нито препоръките на Омбудсмана, нито молбите на родителските организации са отчетени от държавните институции.

Заявяваме, че социалното напрежение в училищата в Ямбол, Сливен, и Бургас е естествена реакция на родители, на които е отказан диалог и чувстват остър дефицит на истинска и достоверна информация от страна на държавните институции. Тези действия не са инициирани и съгласувани с УС на РОД.

Призоваваме родителските общности да не се доверяват на слухове, фейк-новини и непроверена информация.

Същевременно, напомняме конституционната норма, че отглеждането и възпитанието на децата до навършване на пълнолетие е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.

Напомняме и конституционната норма, че гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.

Призивите за ограничаване на конституционните права на гражданите от страна на отделни личности, неправителствени организации и представители на институциите са антиконституционни и допринасят единствено за още по-голямо социално напрежение. Недопустимо е да се репресират родители и техните легитимни организации, когато претендират да се спазват техни конституционни права. В правовата държава и върховенството на закона ИЗХОДЪТ Е ДРУГ.

Призоваваме към диалог и конструктивни решения по въпросите, поставени от родителите и техните легитимни организации.

Председатели:
Адв. Владимир Шейтанов
Адв. Илияна Мавродиева
Адв. Петър Николов

4 Responses to ИЗЯВЛЕНИЕ НА УС НА „РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА“

 1. Слава Симеонова on 14.10.2019 at 10:26

  Благодаря Ви за видеото. Излязаха наяве,кой стои в основата на истерията и внушаваните страхове у родителите!?! За мен и двамата участници са за Спецпрокуратура за действия и призиви срещу националната сигурност на България! Тия двамата „другари“ услужливо пропускат два много важни фактора: 1. „Забравиха ли“ до 1992г. колко Домове за изоставени и недъгави деца и колко ТВУ-та имаше в България,които буквално бълваха бъдещи престъпници и злодеи,благодарение на политиката на правителствата на тази партия?Къде бяха те тогава? 2.С какво право те решават,че със социалистическия си интернационализъми плам, могат да се налагат в политиката на друга суверенна държавата, била тя и Норвегия? Освен това на цял свят вече се разкриха,кои са апологетите и донорите и целите на тази сатанинска кампания: Вечно да се внушава на хората Страх,защото така се „управляват“ умовете,душите и духа на цели нации. Истината е: Бог бави,но не забравя.Навреме дава изобличение на тайните помисли и дела. И десницата Господна се простира и над праведните и над неправедните,за да раздава Своето Правосъдие!

 2. Н. Николов on 14.10.2019 at 12:05

  Вече и на децата е ясно, че хабер си нямате от закона и преповтаряте това което сте прочели в интернет. Дори и другия трол не ви приглася вече защото видя какви закони са приети. Информирайте се най-накрая и спрете с тези социалистически примери.

 3. Ingi on 14.10.2019 at 13:27

  toi.sigur agiitirvaZa noviTe/uchnizi na/VeBI ili nakoi.Partya ..predizborno/

 4. Краси Лазев on 15.10.2019 at 23:12

  Вечно да се внушава на хората Страх,защото така се „управляват“ умовете,душите –
  „Забравиха ли“ до 1992г. колко Домове за изоставени и недъгави деца и колко ТВУ-та

  Изберете си вече една тангента и по нея карайте за да не си противоречите като следвате миризливата сельодка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.