Декларация на ОЕЦ относно Закона за предучилищното и училищното образование

ДЕКЛАРАЦИЯ

Уважаеми,

С настоящата декларация Обединените евангелски църкви (ОЕЦ) потвърждават своята ангажираност и активно участие с позиции и становища във връзка със Закона за предучилищното и училищното образование. През 2012 година бяха проведени редица срещи с политици, парламентаристи, участници в специализирани комисии и общественици, пред които беше изразена позицията ни. Ние сме за запазване правото на избор на родители относно формата на образование, а 4-годишната начална възраст за започване на образователния процес да не е задължителна, а избираема.

Нашата позиция е родителите да вземат решенията относно възпитанието на децата си и да могат да участват в образователния им процес, а не тези функции да се изземват от държавата.

Не са малко и сигналите на специалистите, които предупреждават, че например за децата с увреждания подобно драстично понижаване на възрастта за ангажиране с образователна дейност може да доведе до по-големи усложнения.

За съжаление някои от текстовете на закона бяха гласувани от Народното събрание с неприемливи за нас формулировки. Очакваме в гласуването на следващите текстове в закона да се намерят решения.

Цялостният подход на ОЕЦ по тази проблематика е проактивен и систематичен. Макар невинаги да сме организирали публични изяви или шумно да сме оповестявали декларации, целенасочената ни работа по предложения по текстове от закона не е спряла. Редица специалисти в различни области, членове на евангелските църкви, участници в ОЕЦ и симпатизанти активно работят и защитават интересите и убежденията на огромната част протестантски вярващи.

ОЕЦ работят и няма да спрат да работят по редица други обществени проблеми, като изразяваме своята увереност, че ще продължим да обединяваме молитвената подкрепа и да координираме експертната помощ на християните от евангелските църкви.

С уважение
д-р Николай Неделчев
Председател на УС на Обединени евангелски църкви

ПО ТЕМАТА:

[x] Придружително писмо – Берлинска декларация

[x] В Русия е приет нов закон за задължително религиозно образование

[x] Протестантската общност поиска вето от президента във връзка с задължителната предучилищна за 4 годишните

[x] Декларация на ОЕЦ относно Закона за предучилищното и училищното образование

30 comments for “Декларация на ОЕЦ относно Закона за предучилищното и училищното образование

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.