БСП в коалиция с Асоциация на ромските пастори

БСП в коалиция с пастори от евангелската църква. Очаква се споразумението с Асоциацията на ромските пастори да се подпише тази седмица.

Ръководството на БСП е в преговори с Асоциацията на ромските пастори от евангелската църква за сключване на двустранно споразумение за изборите, съобщава „Стандарт„. На закрито заседание на Националния съвет в събота червените казаха „Да“ на досегашната утвърдена формула за парламентарния вот – Коалиция за България. Но разшириха влияние на лявото обединение с още 7-8 партии и организации. Сред тях е и Асоциацията на ромските пастори, като споразумението за подкрепа ще се подпише тази седмица. Към момента ромските пастори са си избрали за контактно лице Иван Борисов – експерт по национална сигурност. „Предстоят преговори с БСП, тъй като нашата организация счита партията за една от най-демократичните в страната“, каза пред „Стандарт“ Борисов. Според запознати Асоциацията на ромските пастори има влияние сред повече от 120 000 свои последователи у нас. Коалиция за България ще получи подкрепа и от ПК „Екогласност“, военнопатриотични съюзи, браншови организации и др.

ДО:
ВСИЧКИ МЕДИИ
ЦЕНТРАЛНОТО РЪКОВОДСТВО НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ
ДО ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ В БЪЛГАРИЯ
ДО РЪКОВОДСТВАТА НА ВСИЧКИ РЕГИСТРИРАНИ В БЪЛГАРИЯ ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ

ОТВОРЕНО ПИСМО
ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА СДРУЖЕНИЕ „АСОЦИАЦИЯ НА РОМСКИТЕ ПАСТОРИ В БЪЛГАРИЯ” относно публикувана новина в български медии със заглавие Червените си взеха пастори” с твърдения, че е сключено споразумение между БСП и Aсоциацията за подкрепа на настоящите парламентарни избори.

В качеството си на представители и членове на Асоциацията на ромските пастори в България, заявяваме, че тиражираните информации в медиите и социалните мрежи за сключено от нас споразумение с БСП, за подкрепа при предстоящите избори, са абсолютно неверни и не почиват на никакви факти и логика.
Асоциацията на ромските пастори е неправителствена организация, сдружение на пастори от различни деноминации и е регистрирана по ЗЮНЛЦ. Целите на сдужението са подробно описани в Устава на организацията ни, а именно помощ на пасторите, работещи сред ромското малцинство в България, независимо към кое общество принадлежат. Организацията ни няма политически цели и дейности, още повече, че е налице забрана в закона да извършваме подобна дейност, присъща на политическа партия.

Противопоставяме се на всякакви опити от страна на политическите партии да въвличат Асоциацията на ромските пастори и нейните членове в политическата надпревара на предстоящите парламентарни избори. Нашите членове са свободни граждани, имащи правото да подкрепят който и да е политически кандидат, гласувайки по съвест, без да им се оказва какъвто и да е натиск в полза на една или друга политическа сила. Противопоставяме се на това политическите партии да използват бедността и мизерията, в която живеят ромите в България, за лично облагодетелстване с власт. Цинична е практиката по време на избори да се плаща на бедните гласоподаватели да гласуват за дадена политическа сила, да се дават всякакви обещания за покрив, работа, нови улици в кварталите и канализация, а след изборите всичко да бъде забравено.

Асоциацията на ромските пастори заявява, че бидейки неполитическа организация, няма да подкрепи която и да е политическа партия на предстоящите избори. Още по-малко пък би симпатизирала на Българската социалистическа партия, правоприемник на БКП, която е отговорна за съсипването на хилядите животи на вярващи хора по време на социалистическия режим у нас до 1989 г. Именно от функционери на БСП мнозина от тези хора са били погубени по лагерите, интернирани в най-отдалечени краища в страната, уволнявани от работа и други извръщения сторени им единствено зариди вярата им Господ Исус Христос.

С настоящото отворено писмо уведомяваме политическите партии и конкретно Българската социалистическа партия, че в Асоциацията на ромските пастори не членува лице с име Иван Борисов. Не сме ангажирали такова лице да води разговор с която и да е политическа партия, както различните медии разпространиха информацията, че същият е наш представител на преговорите с БСП. Вероятно лицето Иван Борисов е въвел БСП и медиите в заблуждение, с цел да набави за себе си или другиго имотна облага. Обръщаме се към органите на Прокуратурата да извърши предварителна проверка дали е налице извършено престъпление против политическите права на гражданите.

Призоваваме политическите партии по време на предизборната си кампания да не влизат в контакт с Асоциацията на ромските пастори, търсейки някаква подкрепа. Категорично се противопоставяме членовете ни пастори на местни евангелски църкви да бъдат подлагани на какъвто и да е натиск, от когото и да било с цел покрепа на един или друг кандидат.

Призоваваме всички медии, публикували тази „новина”, неотговаряща на истината, да публикуват опровержение, заемащо същото място и размер на първоначалната публикация, каквито са изискванията на закона.

Бог да благослови България и да ни дари с водачи, които ще ни изедат от бездната, в която народа ни се намира, защото Родината ни заслужава да имаме добри управници, за доброто на децата ни, независимо от етноса и религията им.
Бог да пази България!!!!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СДРУЖЕНИЕ „АСОЦИАЦИЯ НА РОМСКИТЕ ПАСТОРИ В БЪЛГАРИЯ”
МЕТОДИ ТРАЙЧОВ АТАНАСОВ

***

Откъс от Тайните дела на държавните служби сред евангелските църкви – фактите говорят
Тони Елеков – Свобода за всеки, 2011

….Всеизвестен е фактът, че след 1989 г. се забелязва масово обръщение към евангелското християнство от страна на ромското население в България. Протестанските църкви са най-силният фактор на влияние сред ромите в България. Ставайки част от претестантските общности, ромите започват да променят своя морал, своята ценностна система, мироглед и начин на живот. Евангелските църкви са единствените организации, успели да постигнат реални резултати в интеграцията на етническите малцинства в България. Това обстоятелство, обаче, явно не се харесва на определени политически среди в нашата страна. Под влиянието на вярата в Бога, ромите се превръщат от послушен електорат в интегрална част от обществото! През 2002 година, беше направен успешен опит за етническа сегрегация на ромите -евангелисти от българските евангелски църкви, и то не без активното участие на службите за сигурност.

През 2002 г. под ръководството на ромски пастор, за когото се знае, че преди неговото повярване в Бога е бил сътрудник на ДС, започва инициатива за създаването на Ромски Християнски Съюз, целящ да обедини всички ромски пастори от всички протестантски деноминации в България.

Познавайки инициатора на създаването на Ромски Християнски Съюз, както и политическата обстановка в България, един от деноминационните лидери в нарочно свиканата за целта лидерска конференция, предупреждава ромските пастори за истинските мотиви за създавенето на Ромски Християнски Съюз и намерението на определени политически среди да откъснат ромите от българските протестантски църкви. Два дни след провеждането на въпросната конференция и предупредителното слово на деноминационния лидер, той получава телефонно обаждане, в което настоятелно е “помолен” за среща в определено заведение в центъра на град София. На срещата присъстват двама служители на служба „Сигурност“, които най-учтиво предупреждават деноминационния лидер да не възпрепятства създаването на Ромски Хрисниянски Съюз, както и да не говори негативно по адрес на инициатора на учредяването на съюза.

Днес в България съществуват най-малко три ромски християнски съюза! Голяма част от ромските църкви са обособени в отделни организации, все повече разграничаващи се от българските протестантски църкви!

28 comments for “БСП в коалиция с Асоциация на ромските пастори

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.