в. ВЯРА: Новият депутат Ахмед Башев от ДПС бута с багер евангелска църква

bashevМъст! Новият депутат Ахмед Башев от ДПС бута с багер евангелска църква в с. Марчево, 270 вярващи гласували за ГЕРБ, стотици се изправиха с телата си пред тежката машина

Пасторът Айдаров: По-добре мен да убие, но да не пипа църквата

в. ВЯРА: „Бившият кмет на община Гърмен и нов депутат от област Благоевград Ахмед Башев изпрати вчера сутринта багер с двама техници от общината и полиция в ромския квартал „Кремиковци”, за да събори сградата на евангелската църква там, сигнализираха уплашени общинари.

Така дни преди да тръгне за Народното събрание, за да защитава интересите на жителите на община Гърмен, новоизбраният от ДПС депутат тръгна на мъст срещу ромите от този квартал. Причината за акцията, посочена от потърпевшите, е, че са гласували масово за ГЕРБ, а не за ДПС и него самия. Обяснението на Башев пък е, че имало молба от Диана Карагьозова за събаряне на църквата. Бившият кмет обаче умишлено премълчавал подробностите около молбата и договорката му с Карагьозова и пастора Айдаров да не премахва съоръжението, алармираха вчера ужасените от безбожния акт жителите от квартала.

1Месеци преди изборите представителката на Асоциация „Интегро” Диана Карагьозова действително е внесла молба в община Гърмен за премахване на осигурената от нея отпреди 7 години метална конструкция, която да служи за евангелска църква в ромския квартал „Кремиковци” с цел на нейно място да бъде изградена стабилна постройка от тухли. След като се наложило обаче да замине за Германия и за краткото време, като не успяла да подсигури материалите и строителството на храма, Диана Карагьозова и пасторът Иван Айдаров се срещнали с кмета Башев и го помолили да не я разрушава, а да остави ромите да я ползват за църква, докато тя се прибере и изгради от тухли малък храм. Въпреки договорката и даденото обещание Ахмед Башев, след като видял изборните резултати, решил да използва молбата на Карагьозова и да събори църквата на ромите. Същата, която била поставена в квартала с неговата благословия преди 7 години и заради която до този момент вярващите роми не са имали никакви проблеми.

2„Тази църква и многото незаконни къщи нашият управник Ахмед Башев бранеше ревностно от събаряне и РДНСК години наред, тъй като досега гласувахме за него на всички избори. Този път обаче не го подкрепихме и той реши да ни накаже, като ни лиши от храма, в който ние изучаваме Библията, събираме се на богослужения и посрещаме пастори от цяла България, които учат нас и децата на вяра, доброта и уважение към ближния. Откакто повечето от нас посещават тази църква, кражбите и безотговорността, та дори и пиянствата намаляха категорично. Какво значи депутат или кмет да събаря храм, тези хора нямат ли страх от Бог, та заради злобата, отмъщението и властта посягат и на храмове”, коментираха вчера ромските семейства, които посещават църквата.

През голяма част от вчерашния ден обстановката в ромския квартал „Кремиковци” в с. Марчево бе нажежена, на място бе извикан да ги защити и лидерът на общинската структура на ГЕРБ Розен Марчев, дойдоха и жители на селото, които заедно с ромите се противопоставиха на действията на община Гърмен за събарянето на църквата. В крайна сметка се оказа, че няма официална заповед за премахването на желязната конструкция, ползвана за евангелска църква. А самите рушители се разбягаха панически, след като видяха телевизионните камери и фотоапарати на пристигналите на мястото журналисти.

3„Тази сутрин при мен дойдоха двама техници от община Гърмен и ми заповядаха да извадя всичко от църквата, защото щели да я премахват. С тях имаше полицаи, багер и камион, на който да натоварят металната конструкция и да я закарат във вторични суровини. Не ми показаха заповед за събаряне или премахване. Църквата съществува от 7 години, а конструкцията ни е дарение от Фондация „Интерго”. Няма да позволя да се събаря храм, защото това е голям грях. Казах на полицаите и на техниците, че е по-добре мен да убият, отколкото да посегнат на храма, заяви за „Вяра” пасторът на евангелската църква в ромския квартал „Кремиковци” Иван Айдаров. Той също бе категоричен, че това е личното отмъщение на Ахмед Башев, защото ромите от квартала са гласували за ГЕРБ. В секцията в кв. „Заграде” повече от 350 роми са упражнили правото си на вот на 12 май. Гласовете в тази секция за ПП ГЕРБ и опонента на Ахмед Башев Георги Андонов са 270.

4„В общината получихме писмено искане да бъде премахната постройката и сме длъжни да уважим молбата на собственика”, бе лаконичният отговор на Ахмед Башев, без да уточни като какъв дава този отговор – като кмет на община Гърмен или като депутат. „Кажете ми какво правят там секретарката на ГЕРБ Вили Цветкова от Бюрото по труда и председателката на секционната комисия”, зададе въпрос Ахмед Башев в поредния си опит да насочи към политизиране беззаконието, което трябваше да бъде извършено по негова заръка. Кажете ми какво правят там секретарката на ГЕРБ, Вили Цветкова от Бюрото по труда и председателката на Секционната избирателна комисия?”, попита риторично Башев. Според него акцията в ромския квартал се политизира.“

2012: Ахмед Башев – Цар Киро на Родопите

2011: Ахмед Башев обвинен за фалшива диплома

2010: Ахмед Башев гласувал за религиозно спокойствие

10 Януари 2010: Ахмед Башев търси 500 бона да спаси църква (в.СтандартПоне 500 000 лева са необходими, за да се ремонтира рушащата се църква „Свети Георги“ в село Гърмен. Кметът на общината Ахмед Башев преди три месеца е изпратил писма до премиера Бойко Борисов и до Националния институт за паметници на културата. „Засега нямам отговор, а храмът е уникален и е национален паметник на културата. Специалисти изчислиха, че трябват около половин милион лева“, заяви общинският управник. Той уточни, че кметството няма как да задели толкова много пари. Затова е потърсил помощта на държавата. Заради свличане на земни пластове църквата пропада и има реална опасност да се срути, ако не бъде спешно укрепена. „Нищо друго не ни остава, освен да чакаме. В храма нищо не бива да се пипа и да се ремонтира без да имаме официално разрешение от националния институт за паметниците на културата“, категоричен е Ахмед Башев. Храмът представлява трикорабна псевдобазилика с камбанария, като аркадата на централния кораб е декориран със стенописни изображения (медальони).

24 comments for “в. ВЯРА: Новият депутат Ахмед Башев от ДПС бута с багер евангелска църква

  1. Статията ни довежда отново до въпроса за борбата между християнството и исляма на места като Хасково. Че има такава борба е ясно но случайно ли точно там СЕПЦ изпраща служител който им се меси в разработките в Сливен и става йеховист. Като оставим на страна, че професорите от ВЕБИ не го научили дори на най-обикновена догматика се вижда че самият със стотици свои колеги е разочарован след като последното и до днес има статуса на вечерен ПУЦ. Нека не ми се сърдят за сравнението тук пишещите уважаеми доктори, но трябва да признаем реалността преди да можем да я поправим. От тук идва и въпроса каква точно функция изпълнява катедра ВЕБИ щом не може да обучи богослови и кадри за служението на СЕПЦ. А дали някои посочените деноминации не създават кухи училища и учебни програми за усвояват фондове от чужбина както се вижда в института на АРЦ, адвентистите, библейския курс на Рема, печално затворената академия Логос, колежа фантом в Стара Загора които са без достатъчно хабилитирани преподаватели и дори без ученици. Г-та Петков, Иванов, Георгиев, Петров и разни други дипломанти вече потвърдиха такива порочна практика. Докато няма сериозно обучение ще има бели полета в служението сред мюсюлманите и гафове като Хасково, Варна и Сливен a евангелистите ще гласуват за всеки друг но не и за представителите на евангелските ценности и светоглед.

  2. tova nyma da octane ne nakazano braty i cectri da im pricti nece pritecnyvaite

  3. Г-н Димитров, като един от преподавателите във ВЕБИ, но не в петдесетния факултет, ще призная отново, че обвинението Ви към онези, които НЕ СА НАУЧИЛИ хасковския п-р И. Ценов, е основателно! Ако обаче прочетете коментарите от мес. август миналата година, когато избухна скандалът около назначаването и ръкополагането на г-н Ценов, ще видите, че тези неща бяха дискутирани от мен и други хора. За този гаф има пряка вина не цялото ВЕБИ, а петдесетният ф-тет на ВЕБИ и ръководството на СЕПЦ.

    А че ВЕБИ бе превърнат в „ПУЦ“ и държан на това административно ниво, „заслуга“ имат преди всичко г-дата Христо Куличев, Павел Игнатов, Виктор Вирчев и др., които се изживяваха десетина години като ОНБАШИИ на ВЕБИ, подобно турския депутат Ахмед Башев.

    Г-н Димитров, ако темата за неблагополучията на ВЕБИ Ви интересува, макар че стои встрани от темата за делията Башев, съм готов да отговоря на всяко Ваше недоумения, доколкото съм запознат!

    д-р Вениамин Пеев

  4. Това са малки ‘тестове’ за нашето единство във време на криза. Мисля, че независимо дали братята от квартал „Кремиковци“ имат или не някаква вина, ние трябва да се застъпим за тях с каквото можем. Когато грешим Бог ни дисциплинира, но от нас се иска да показваме милост.

  5. Прочетохме това съобщение в църквата и обявихме молитва. Понеже добре познавам ромския вот на региона съм силно обезпокоен. Въпросът ми към адвокат Виктор Костов и другите във форума е как може да бъде обжалвано това решение по възможно най-бързия законов път? Има ли основание за намеса на Хелзинския комитет и как може да се сезира становището на ОЕЦ. Имам сериозни опасения за подобно отмъстителни следизборни акции срещу малцинствата от категорията на която и да е политическа формация.

  6. Г-н Пеев разбирам вашето право да посoчaте виновните с пръст, но на мен това не ми помага. Дипломата ми от института и опита като служител в момента не ми помагат да защитя правото на ромската църква да остане. Аз съм имал много желание за това но кой да ме научи? Кои са били виновниците агенти вчера по-важно ли е днес когато за вярващите идват с багери? Интересува ме духовния живот на църквата който аз като служител не знам как да защитя от престъпници с депутатски и пасторски имунитети. Господин Влаев беше писал преди време че е нужно сами да се образоваме. П-р Петков и Иванов споделиха че се сприятеляват с Атака и другите политически сили. Други посочиха други начини които са избрали за себе си но кой от всички е правилния? Ако не можем да разчитаме да сме научени от ВЕБИ и представени от ОЕЦ остава ни единствено вярата в Господа и неговото закриляне.

  7. Г-н Георгиев, разбира се, че на първо място трябва да бъде „единствено вярата в Господа и Неговото закриляне“, както пишете! Никъде в Новия Завет нямаме указания да търсим последната защита от други сили, от институции, от партии. Мога да Ви уверя, че в цялостното си служение на вярващ и християнски деец съм разчитал само на „вярата в Христос“! Минал съм през различни християнски, образователни и други институции, но никога не съм търсил подкрепа от тях, за да се укрепи моята вяра.

    Това, че има хора, които са против християнското образование, си е техен избор; такива не са били и няма да бъдат пример за мен. Това, че има хора, които са служили на „двама господари“ преди и сега, също не ме привлича да им подражавам. А това, че противници на българския евангелизъм и дори на българщината тръгват с багери или танкове срещу нас, не е по-различно от времето, когато ДС и Комунистическата власт ни изключваха от университетите, уволняваха ни, интернираха пастирите ни, съдеха ни и и дори затваряха някои от нас! Истинската църква никога не е била ласкана и венцесловена от властта – римска, комунистическа и дори демократична. Затова, ако сте пастир, трябва да изповядвате и проповядвате възгледа на „гонената църква“…

    ОЕЦ няма да помогне на никого в такива случаи, защото е предал идеологията си на НСРОБ. Обърнете се към Хелзинския комитет, който се занимава с правните проблеми на малцинствата в България. Обърнете се към международни правозащитни организации. В ежегодния доклад на американското правителство (за 2013 г.) вече е посочено, че в България масово се погазват религиозните свободи на малцинствата. Но не разчитайте много на подобрение на нещата след резултатите от изборите на 12.05. Народът си надроби попара, която ще, не ще, ще трябва да сърба!…

  8. Георгиев, за пореден път се убеждавам, че трудно пишеш каквито и да е коментари без да споменеш името ми. И се надявам този път да не ми излезеш с номера, че имаш пред вид друг, писал с тази фамилия, защото определено сега визираш точно мен. За пореден път ще ти обясня и чети бавно за да схванеш добре какво искам да кажа. Никъде не съм писал, че съм приятел на Атака или на каквато и да е друга политическа партия. Не съм привърженик или член на никаква партия. Това, че съм осъществил приятелски (или, ако те смущава тази дума, наречи го мирен) диалог с един местен провинциален лидер (който няма нищо общо с политическата върхушка) по никакъв начин не ме прави приятел на цялата партия. Атака е светска организация, която няма нищо общо с църквата, тя си има своя идеология, която мен изобщо не ме засяга, нито пък съм приел като мое верую. А за да увелича още малко интригата, ще ти кажа, че месец преди изборите при мен дойдоха някакви си от ГОРД и ми предложиха да ме изберат за регионен координатор и да бъда водач на тяхната листа. Казах им, че Слави Бинев не е копал лозето ми и нямам общо с него. Подобно предложение получих и от ДСБ. И на тях поясних, че гражданската ми позиция и мнение по отношение на политиката нямат общо с църквата и с вярващите, които са свободни да имат свое мнение и да гласуват за когото счетат, че трябва. И понеже вече преживях един опит от управляващата в общината политическа сила да затворят църквата (може би не така грубо като Ахмед Башев, но с аналогични намерения) мога да ти разкажа как излязох от ситуацията и кои са институциите, които могат да помогнат, но понеже се дразниш когато разказвам лични опитности, ще направя това само ако желаеш и на личен и-мейл, а не публично. И за да изпреваря някои твои грешни изводи, Атака тогава още я нямаше и никой не е мислил, че ще съществува. От СЕПЦ отказаха помощ, а за ОЕЦ не си и помислих. Но, благодарен съм на Бог, че ми даде достатъчно мъдрост и сила за да защитя правата на вярващите да се събират в сградата, построена за тях от предшественика ми.

  9. Петков пак ли вие бе? Човекът си е излял душата вие го навикахте. Хайде стига с този селски тон нали си образован? Познавам г-н Георгиев лично и единственото което иска да направи в момента е да бъде полезен на своите си. Благодаря на д-р Пеев за топлите думи и да се надяваме че и адвоката Костов ще може да помогне поне със съвет.

  10. Грозев, както виждаш единственото което правя е да отговарям на предизвикателства, не овиквам никой, както казваш. Аз също се опитвам да бъда полезен и считам, че съм помогнал на много хора, но правя това в личен контакт, а не публично. Не разбирам къде виждаш селски тон, само се опитах да обясня нещо, което вероятно се е разбрало прекалено грешно, а именно факта, че съм „приятел“ на Атака. Интересно ми е, обаче, нещо друго. И това е, колко ти плаща Георгиев за адвокатски услуги? Защото ми прави впечатление, че отговаряш вместо него, а и на други места чета твои апологетични изявления в негова полза.

  11. Петков нападате човека а не проблема – а трябва обратното. Исус е радикален. Той третира проблема за греха, не човека който греха е превзел. Спиралата на СЕПЦ доста ви е завлякла

  12. Г-н „Последен Илия“, с риск да ме обвиниш че те нападам, ще ти кажа две неща: първо, не нападам, а се отбранявам – както виждаш, моите реплики следват тези, в които е споменато името ми. Целта на тази „отбрана“, обаче, не е да навредя на човека, а да дам разяснение по въпрос, който явно е бил разбран погрешно. А считам, че имам пълното право да изкажа моята позиция по дадени въпроси, особено ако те пряко засягат мен (за да ме разбереш по-точно, става дума за това дали съм „приятел на Атака“, както стана навик на някои да ме представят). Второто, което искам да ти кажа, е да обърнеш внимание на факта, че в по-горния ми коментар предлагам помощ като споделя моя опит в аналогична ситуация, ако, разбира се, се счете, че тази помощ би била полезна и от полза. Това ли наричаш „нападение на човека“? А за т.нар. от теб „спирала на СЕПЦ“, която ме е „завъртяла“, ще ти кажа само, че ако те чуе някой, който ме познава лично (не от форумите и не просто да е чул името ми, а наистина да има отношение с мен), бъди сигурен, че просто ще ти се изсмее. И понеже се обръщаш към мен с името ми, желая да ти кажа, че много ми се иска и аз да се обърна към теб с истинското ти име вместо странни псевдоними. В тази връзка искам да те попитам, би ли се представил наистина кой си в действителност?

  13. Петков интересен е този нов израз който започна да използваш
    за т.нар. от теб “спирала на СЕПЦ”
    За какво по-точно става дума?

  14. П-р Петков пишете по тематa моля. Това не е пазара да се обяснявате. Петков-Ставрев от Италия е една личност която пише по форумите само за да се намира на работа. Той бе хванат и изобличен многократно че пише от различни имена от Италия, България и др. Връзки с политически сили станаха явни наскоро. След толкова компромати е нужно само покаяние.

  15. Къде е сега Иоан да ни каже в коя сура на Корана пише за събаряне на църкви с багери и булдозери?

  16. Драги Краси, не е нужно Йоан да ни цитира Корана – всеки може да намери съответния ает, който подбужда към ненавист спрямо юдеи и християни (т.е „неверниците“). Ето например, един такъв ает: „Изпрати тогава твоят Господар откровение до ангелите и рече им: „Безспорно Аз съм заедно с вас, но вие пък подкрепа бъдете за вярващите“. И повели им Той: „Ще всея Аз страх в сърцата на неверниците, а вие пък незабавно сечете им главите, режете им ръцете!“ Каза Той така заради това, че възпротивиха се те срещу Аллах и Неговия Пратеник. А който възпротиви се срещу Аллах и Неговия Пратеник, нека да знае, че скоро него ще го настигне възмездието на Аллах“ (Сура 8:12-13).

    Нужен ли е коментар към този красноречив пасаж, Краси? Според мен – не!…

  17. Грозев, нещо си в грешка. Изразът не е мой, а на “Последния Илия” – прочети поста на който съм отговорил. А г-жа Вяра Илиева явно ме бърка с някой. На нея ще кажа, че точно обратно на твърдението й, имам достатъчно много работа, че да се занимавам с форумите. Не случайно пиша в 01:16 (поне толкова показва моя часовник) – едва сега сядам на компютъра за да проверя новостите. Причината е, че до сега съм работил. И ако тук някои господа не бяха споменали името ми, изобщо нямаше да обърна внимание нито на статията, нито на коментарите под нея. Така че, по-добре се забавлявайте без мен.

  18. Наистина не познавам п-р Петков но от това което пише не прави добро впечатление. За Ставрев също не писаха много добри неща на стената му във фейса.

  19. Какво значение има дали Петков или Ставрев са симпатизанти на Атака и не обичат ромите като ни събориха църквата в квартала. Ако сте истински християни няма ли да напишете новина и по този въпрос? Къде са сега уж протестантите да ни подкрепят на протеста???

  20. Аз мисля, че трябва да престанем да се заяждаме и да се обединим срещу това, което се случи. Според мен дадох достатъчно ясно обяснение на позицията ми, въпреки, че не бях длъжен да го правя. Но за последно искам да кажа ясно и директно, че нито симпатизирам, нито подкрепям която и да е партия, а още по-малко пък, Атака. Считам, че тези, които четат са достатъчно грамотни за да разберат какво имам пред вид. Да напомня само, че Христос беше наричан „приятел на римляните“ защото изцеряваше слугите на римските центуриони.

    А сега по проблема. На първо място, изразявам искрено съчувствие за това, което се е случили. Като пастор ние ще се молим за мъдрост от Бога, да бъдат взети най-правилните решения в ситуацията – това ще го обявя още на следващото ни богослужение. Като гражданин ще се подпиша на петиция, ако бъде обявена такава, а препоръчвам това да стане. Също така, както споменах по-горе, понеже имам опит в аналогична ситуация, мога да споделя опита. Разбира се, моя опит е за конкретна ситуация и може да не е приложим в момента, но все пак може да се окаже и полезен. През 2002 г. общината направи опит да затвори сградата по сигнал на един съсед заради незаконност, но успях да го предотвратя. Обърнах се за помощ към СЕПЦ, но след като не получих такава, както се казва в една българска народна приказка, „повиках неволята на помощ“, а както ние казваме – извиках към Бога и Той отговори.

    И една реплика към „Последния Илия“. Изобщо не съм си поставял за цел да правя добро впечатление на теб. Целта ми е да служа на Бога и правя това, за което съм призван и по начин, за който имам нужните дарби, възможности, способности, умения, знания и изобщо всичко, дадено ми от Бога. Бог не ми е дал музикална дарба и за това нито свиря нито пея, но това, което ми е дал не е малко и го използвам. Ще ти припомня също, че Христос изобщо не направи добро впечатление на фарисеите, особено когато им каза, че храма ще бъде разрушен. Но той и не искаше да прави добро впечатление, а да изпълни мисията си. Такава е и моята позиция. А дали правилно изпълнявам служението си – ето това вече не е във властта на никой човек да каже.

  21. И да се молиш брат и да не се молиш църквата вече я събориха.
    Вече след дъжд качулка това е ситоацията.
    Прочети в другата статия какво ти пишат

  22. Прочетох и другата статия, знам какво е станало. Нека, обаче, да помислим от една друга страна. Преди време, във Воденичане, църквата се събираше в една общинска сграда под наем. В един момент, обаче, общината реши, че трябва да я събори (не заради църквата, имаше други съображения). вярващите, обаче, бяха много отчаяни. Но продължиха да се събират, макар по домовете ма хората. След година една жена, която беше купила сградата на бившата фурна в селото се покае, и даде безвъзмездно на църквата помещение, много по-хубаво от предишното. И сега там не само че се събираме на служение, но имаме и помещение за децата, където полагаме за тях специални грижи. Казвам това за да покажа, че когато Бог отнема нещо хубаво, то това означава, че е време за нещо прекрасно. Може би временната метална сграда е изиграла ролята си и е дошълмомента църквата да се събира в монолитна, функционална и законна сграда. Ще се молим за това. А що се отнася до Ахмед Башев, ще се радвам ако този човек се покае и лично дари средства (което не е невъзможно), но ако не се покае, тогава тежко му. Той може да се е превърнал в инструмент на Бога подобно на Навуходоносор, без да подозира това, но не се ли обърне към Него, не бих искал един ден да съм на негово място.
    Така че, за молитва не е късно и никога няма да бъде късно. Сега, след като сградата (казвам „сградата“, а не „църквата“) е съборена, ще се молим скоро тази църква да има нова и по-хубава сграда, за слава Божия. Важното е църквата да не отпада и да не допусне тя да бъде съборена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *