Протестантската общност поиска вето от президента във връзка с задължителната предучилищна за 4 годишните

СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

София, 23.01.2013 г. Български лидерски форум* изпрати писмо до президента с искане на вето на гласувания на второ четене чл. 8 от Закона за образованието, с който предучилищното образование става задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето.

Представителите на лидерския форум, напомнят в писмото си, че при гласуването не е взето под внимание от страна на управляващите мнението на родителите и неправителствените организации. В него се казва, че с тези действия е налице нарушаване на Конституцията (чл. 47, ал.1) и редица международни договори и конвенции: „Всеобщата декларация за правата на човека“, „Конвенцията на ООН за правата на детето“, „Хартата на основните права на Европейския съюз“ и др.

„С акта на приемане на този член от Закона се застава срещу основния принцип на всички публични документи – спазването на фундамента на демократичното общество – правото на избор“, продължават писмото си представителите на Националия лидерски форум. Те отправят апела си президентът да упражни своето право на вето върху този закон и да призове Парламента да постави интересите на българското семейство над всяка политическа директива.

За повече информация и контакт:

Ангел Пилев, председател на БЛФ
тел. 0896 73 40 73
email: nationalleadershipforum@gmail.com
website: http://bgforum.posterous.com
адрес: гр.София бул. «Асен Йорданов» №6В

* Български лидерски форум (БЛФ) обединява усилията на водачи от различни протестантски църкви и деноминации за изграждане на свободно и демократично общество.


veto


41 comments for “Протестантската общност поиска вето от президента във връзка с задължителната предучилищна за 4 годишните

  1. По принцип реакцията на авторите на това писмо, адресирано до медиите, е основателна.
    Недоумение обаче буди у мен твърдението, че „български лидерски форум обединява усилията на водачи от различни протестантски църкви и деноминации за изграждане на свободно и демократично общество“.

    Първо, кои са тези „протестантски водачи“? Припознати ли са като такива от СЕПЦ, ББЦ, ОБЦ, конгрешани, баптисти и т. н.? Ако е така, на какви форуми е станало това?

    Второ, „изграждането на свободно и демократично общество“ не е приоритет на църковни водачи, а на политическа или гражданска формация? Такава формация ли е „български лидерски форум“? Църквата, каквато и да е тя, не се труди „да изгражда“ нищо „от мира сего“.

    Трето, по поставения въпрос за „задължителност“ на постъпване на 4-годишните в някаква форма на обучение не следваше ли да вземе отношение ОЕЦ (Обединени евангелски църкви) – организация, която претендира в България и в чужбина да представлява интересите на протестантските църковни общности у нас? Значи ли горната инициатива, че „български лидерски форум“ е иззел функциите на ОЕЦ?

    Мисля, че на моите въпроси би следвало да отговори адресантът Ангел Пилев.

  2. Не съм съгласна децата ни да се обучават от четири годишна възраст!

  3. Ние помогнахме да публикуват информацията в нашия вестник за да знаят българите в чужбина но това не означава че въпросния господин и неговия форум ни представлява по какъвто и да е било начин!!! http://www.eurochicago.com/2013/01/balgarski-liderski-forum-nastoyava-za-prezidentsko-veto-nad-zakona-za-obrazovanieto/

  4. Г-н Пеев, познавам лично г-н Пилев и Ви уверявам , че на телефона , който е посочен , той лично може да Ви отговори на въпросите. Лично аз виждам в това решение на управляващите желание да имат възможност да влияят върху възпитанието на малките роми. Вероятно ще има някакви икономически (не даване на помощи) на „виновните“. Но в цялото това е прав г-н Пилев.

  5. Ако всички сме ученици на Исус Христос,това означава че помежду си сме съученици.А по моя преценка ,след многото двойки,които хипотетично бих поставил на моите съученици от Български Лидерски Форум ,сега получават от мен 6 ( ШЕСТИЦА ).А окончателната оценка за своето ученичество всеки ще получи лично от УЧИТЕЛЯ.

  6. Ало Пастир.орг и вие ли станахте като милиционерите??? И п-р Янко пак с агентурни характеристики и оценки? Сега остава само Петков да се включи с неговите научни реферати и лични свидетелства. Аз пък ви пиша една голяма дебела двойка! И на децата е ясно че това е евтин ход!!! Бакалов и Пилев си потрошиха пръстите да ви плюват и да пишат до премиера и президента само и само да бъдат забелязани и да лъжат че преставляват протестанската общност. Крайно време ОЕЦ да нашляпа непослушните момченца които отново им мътят водата!!!

  7. Велизаре, Пастир.орг за пореден път показаха че са демократична и социално ангажирана медия. Свалям им шапка че подкрепят онези които ги плюят в името на една наистина добра цел. Ако мога да използвам думите на един „голям” съвременен български политик – Някои хора ще им се наложи да се извиняват. Господ вижда!

  8. Национален лидерски форум отново с поредния с популистки ход
    Изглежда инициативата на Пилев и Бакалов наречена по необясними причини с нагизденото название „Национален лидерски форум”, търси нов начин да се легитимира пред обществото, като бърка с пръст в гнойните му рани – едва ли не с претенциите: ето вижте, какво правим ние!? Защитаваме обществото!
    Не съм съгласен тази малкоформатна група, която като численост вероятно може да се събере на седалките на всяка столична маршрутка – без правостоящи, да се нарича „национална”, а камо-ли да има претенциите да представлява протестантството. Групата нито има мандат, нито основание да претендира от името, на който и да е друг, освен това на съставляващите я! Още повече нещата се объркват от факта, че в нея участва и Георги Бакалов, който отдавна емигрира за САЩ; и няма как да бъде убеден един нормално мислещ човек, че той е чак толкова загрижен за българското общество. Най-малкото, ако си загрижен за някой, ти би трябвало си с него и да си му в помощ. Не е ли така? Но освен, че Бакалов не е в България, той много добре си е наредил нещата, извъртайки библейските писания, и си е подсигурил сигурна издържа с не малка сума пари – идващи точно оттук (може би не само оттук, и не само от това). Това не може да се каже, че е в полза на обществото. Не може да се каже категорично, че са и от полза „библейските” учения, които спуска на организациите под негово наставление. Напротив!? Последните събития, които се случиха около него говорят точно за обратното! Масово напускане на хора от Прелом – дългогодишни членове и по-нови! Притеснителна информация разкрита от бивши симпатизанти на Бакалов… конкретни отговори от него и досега няма!!!

    Да, аз съм за това ДА се противостои на въпросния проектозакон, но съм против това „противостоене” да се превръща в този театър, с който НЛФ се опитва да придобие някаква светска легитимност. А и смятам, че след фиаското с кампанията по досиетата, която въпросната групата натрапваше почти две години в общественото пространство, новото им амплоа някак не им подхожда.
    Бих си позволил да дам един съвет към групата с името – НЛФ: Ако смятате, че има закононарушение, както сте изложили в писмото си до медиите, иначе адресирано до Г-н Президента (който е от партията ГРЕБ – на която по-принцип не симпатизирате, меко казано), сезирайте Конституционния съд, а не Президентската институция, която има право да връща закона два пъти и това е всичко!
    ПП. Видях че групата се е неракла – „Български лидерски форум”, но виждам, че като домейн са дали блога на НЛФ, така че предполагам, че става въпрос за същото нещо, ако не е така, се извинявам неточността.

  9. Колеги във форума, нека се включим по-активно в дискусията тук, защото ПРОБЛЕМЪТ СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ПРИВЛИЧАНЕ НА ЧЕТИРИ ГОДИШНИТЕ към държавно обучение крие много опасности. Това е много стара идея, обличана със закони от ТОТАЛИТАРНАТА ДЪРЖАВА независимо от обществено политическата формация – монархия, република, олигархия и т. н.

    Още философът Платон (V-ІV в. пр. Хр.), който основателно е смятан за ИДЕОЛОГ на тоталитарната държава, предвиждал със закон изземването на 4-годишните деца от техните родители и близки под благовидния предлог да се създаде „идеалната справедлива държава“. В съчинението си „Закони“ той говори за насочването със закон на грижата на майката за детето до 2-годишна възраст, после на дойката – до 3-годишна възраст, а след това държавата трябвало да поеме грижата за децата. Цитирам: „Децата на такава възраст – между три и шест години – трябва да се събират в светилищата в отделните селища, за да бъдат заедно, на едно място, всички деца на жителите на селището“ (Закони, VІІ.794 а). За нарушителите на тази идея се предвиждали санкции.

    Не е тайна, че Платоновата идея бе прилагана със закон у нас по времето на „сияйния“ и „народополезен“ социалистически строй. В детските ясли и детските градини дечицата учеха стихчета и песнички за „славната“ БКП, която бе нашата „майчица“. „Бащите“ също ставаха известни твърде рано – татко Ленин, после татко Сталин, после татко Живков и т. н. Дечицата ставаха „чавдарчета“, „пионерчета“, „комсомолчета“ и се кълняха във вярност на идеологическите „майчица“ и „татенце“. Онези от нас, които израснаха под сянката на социализ-ъ-ма, знаят много добре какво постигаше всяко дете и юноша, които се оказваха „религиозни останки“ от „буржоазното минало“. Следваха санкции в училище, университета, на работното място…

    Затова аз питам: Ако нашите 4-годишни тръгнат под строй в ритъма на новия закон, към кои „светилища“ ще бъдат насочвани? Ще могат ли родителите с протестантска принадлежност да бъдат сигурни, че децата им ще продължат да се развиват в християнската традиция, която се поддържа в семейството? Ами какво ще бъде РЕЛИГИОЗНОТО възпитание на малчуганите в селища и райони със смесено религиозно присъствие? С кой Бог ще бъдат запознати – с Триединния Бог ли, с Аллах ли или с Някаква Сила там горе, на която дори учителката не знае името?

    Ако ние държим на децата и внуците си, трябва да цитираме само мнението на Първоначинателя и Усъвършителя на вярата ни: „Оставете дечицата и не ги възпирайте да дойдат при Мене, защото на такива е небесното царство“ (Мат. 19:14). Ние помнехме и прилагахме тази Христова заповед и по времето на най-дивите комунистически изстъпления, затова децата и внуците ни са все още в църквите, към които принадлежим! Отстъпим ли от Христовата повеля, отстъпваме от принципите на ТРАДИЦИЯТА СИ!

  10. до п-р Иво Янев: Писмото е пуснато БЕЗ ВТОРА СТРАНЦА и БЕЗ подписите на съгласните. Личи си че НЕ ВСИЧКИучастници във форума са се подписали и не всички са съгласни имената им да са замесени в политическите маневри на Пилев Бакалов и Куличев и Курдоманов (БКП-к). А много по-вероятно след този батак самият форум просто да се разпадне с популистиките ходове на Бакалов и църква Прелом по празниците

  11. Отново много моля да не се отклоняваме от темата за 4-годишните които по никои и ничии претенции не могат да бъдат задължавани в каквото и да е! Отговорността и длъжността пада върху родителите, църквата и държавата в този ред да осигурят здраво и прогресивно некомунистическо общество в което малките деца да израснат като смели и умни българи.
    Не ми е много ясно какви ги интересува това хората които са отдавна имигрирали и дори при редките си посещения в страната от чужбина си тръгват и ни оставят да се справяме сами с реалността на българката зима. Въпросът ми е по-скоро къде са сега техните поддръжници в България и уж големи защитници на истината
    Юлиян Собаджиев
    Калоян Курдоманов,
    Петър Пеев,
    Любомир Авджийски,
    Милко Пендов,
    Явор Костов,
    Веселин Кисьов,
    Виктор Ставрев,
    Борис Георгиев, Симеон Кънев
    Максим Максимов,
    Курумбашев, Калоянчев, Гого, Венцислав Стойков и Пепи които доскоро плюха този форум под път и над път. Хората демократично и морално ви подават ръка в един достоен и доста важен казус. Ще мълчите ли още от мишите си дупки в Подуяне, Перник и Владая или ще обедините усилия за да се защитят децата на България? Въпросът ми е и към др. заинтересовани организации като ОЕЦ, ОБЦ, ОПЕК, училището Петко Р. Славейков, ВЕБИ и детското училище на СЕПЦ които са пряко въвлечени с този закон…

  12. Доскоро посоченият п-р Пилев говореше че тази страница била анонимна. Сега запя друга песен и става пряк участник и автор. Дали двайсетината пастори които уж представляват знаят какви ги върши?

  13. Уважаеми велизар,(умишленно с малка буква),за разлика от тебе различавам добрите от лошите инициативи ,независимо кои са инициаторите.И като пастор понякога си позволявам да порицая или да подкрепя инициативата.А по отношение на този жизненоважен въпрос,който касае дацата ни,единственно НЛФ се противопостави,и затова от мен имат Ш Е С Т И Ц А !
    Не само в България дяволът иска контрол върху децата.Вижте какво подготвят в Русия :
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aBKX4LlV66U

  14. Не разбирам за какво говорите Иван Георгиев, не разбирам…От половин година сме по кръгли маси, заседания, медии, на улицата…явно не знаете за какво става въпрос, явно сега проглеждате. Защото повечето изброени сме правили това и продължаваме да го правим заради децата ни и бъдещето на България на собствени разноски и наистина с много нерви…Много е лесно да се говори, много е лесно да се одумва…кой, кой представлява, обаче истината е, че тук във форума е лесно, тези които плюят, къде са? Защо ги нямаше на площада? Къде са другите деноминации или лидерски групи? Спят! Дълбок религиозен сън, за съжаление.

  15. Г-н Петър Пеев, хубаво е, че се включвате в дискусията.
    Много моля обаче да не се изтъквате с „площадните“ си инициативи, цитирайки лидера си Бакалов, който припява напоследък само този „площаден“ рефрен. Когато повечето от нас, които сме излизали по площадите през последните две десетилетия и кусур, за да „изграждаме демократичното общество“ и да се противопоставяме на бе-се-парски и ен-де-се-вистки политики, които доведоха народа ни до национални катастрофи, Вие сте били на друго място (не искам да уточнявам какво)!

    ВРЕМЕТО НА ПЛОЩАДНИТЕ ИЗСТЪПЛЕНИЯ за тийнейджърите мина! Времето на дилетантските крусейди също мина! Слезте на земята и се поогледайте!

    Иначе сте прав, че ръководствата на някои деноминации, включително и на ОЕЦ, не само СПЯТ, но СПЯТ ДЪЛБОК ЗИМЕН СЪН в заешките си хралупи! С тази констатация съм напълно съгласен, но и нея ОТДАВНА СМЕ Я НАПРАВИЛИ! Дано възнегодуват срещу това проспиване на времето повече хора!

    Сега е време, когато не бива да говорим повече глупости и да се бием в гърдите за това и онова. Глупост, например е изказването на Петьо Николов, че управляващите щели да облагодетелстват ромчетата с този закон. Закон не се прави само за част от населението – всеки закон касае цялото общество. В случая такъв закон, опитващ се да отнеме децата и внуците ни още от 4-годишна възраст, е не само против интересите на протестантската общност, но е против психологията на отделната личност, семейството и обществото като цяло! Затова трябва сериозно да му се противопоставим с имената и подписите си!

  16. Ами нека и ОЕЦ се противопостави ясно, а също и Вие г-н Veniamin Peev. Нека е и на време, а не след дъжд-качулка. Между другото закона вече го приеха докато се кумим кой е по-голям в небесното царство.

  17. Явно нищо не разбирате г-н Пеев. За голямо съжаление, нищо. Не се изтъквам, а казвам факти. Площадите са най- малкото, говоря за дебати, кръгли маси, публични изяви по медиите и тн…Между другото, много ниско падате, ако си мислите, че се изтъквам или пък изтъквам някой друг. Фактите са факти и те са неоспорими. А за протестите, мисля, че мнението ви е много плитко и необосновано. Протест е последен израз на НЕСЪГЛАСИЕ, когато всичко е решено под масата и никой не чува мнението на гражданите, ТРЯБВА ПРОТЕСТИ!

    А до последният ви коментар, противопоставянето го правим, просто се включете! За това що е Закон, явно нямате много ясна представа, но това не е проблем, важна е позицията ви, против.

  18. Половин година, другарю ПешоПеев, вие сериозно ли?
    Много се дразним от такива като вас силистренски, разградски и пернишки пишпунти дето се появихте от провинцията и веднага искате да ставате извесни Къде бяхте когато нас ни закопчаваха по меверетата? Ходили ли сте с характеристика за политически ненадежден?
    Защо не бяхте 1989 пред Кристал когато сваляхме комуниистите или през 97? Партии правихме, депутати излъчвахме, закони променяхме за да може сега да ви има. Тогава такива като вас другарю ПешоПеев дори не сте знаели истината за Христос който ни освобождава за да се борим за свободата на другите. Сега се сетихте наготово да се правите на демократи и дисиденти но много скоро и варненските пастори ще се сетят да кажат това което си шушукат под сурдинка за розовото минало на Бакалов. Половин година ама вие сериозно ли?
    В годините когато вие сте пушили трева и сте дишали лепило едно цяло поколение иждиви целия си живот че и на децата си за да има църкви и за да ви има вас. Без тези които сега ви отърва да наричате религиозни още щяхте да се друсате по крайните квартали а не да се пъчите като хайдуци пред църквата. Засрамете се!
    В края на краищата вас вече достатъчно ви слушахме. Защо не се помолите на тарторите си Пилев и Бакалов да се включат в дискусията за да разберем истинските им позиции вместо да изпращат своите келемета

  19. Напълно подкрепям логично издържаното и добре аргументираното, човеколюбиво становище на п-р Вениамин Пеев относно въвличането на 4-годишните деца в задължително обучение в детските градини.
    Неговото изявление несъмнено и правомерно отразява мненията на огромната част от българското общество. За съжаление, политическата слепота на управляващите не им помага да видят, а притъпената им чувствителност им пречи да усетят колко са прави всички онези родители и граждани, които желаят да отстояват своето изконно право на избор – как и по какъв начин да възпитават децата си! Самото понятие „задължително“ е неуместно да бъде прилагано особено сред деца, които почти не разбират за какво иде реч…Вероятно толкова разбират и част от родителите….
    Обръщам се и към онези родители, които се опитват да прехвърлят основната част от своите задължения вържу държавните образователни институции,- да осъзнаят каква сериозна бомба със закъснител си приготвят, която би могла да се прояви в близкото бъдеще..когато изоставят своите преки отговорности пред децата си и ги предоставят на детската градина или на училишето.
    Истинският демократизъм трябва да бъде защитен не самоцелно и не с политически прокламации, а в името на перспективното и прогресивно настояще и бъдеще на малките деца – на поколението, което след години ще управлява България!
    Пастор Атанас Кисьов, психолог – педагог

  20. Виждам, че се спори кой кого представлява. Мен например, би трябвало да ме представлява ОЕЦ. А по-важно е че би трябвало да представлява Божиите стандарти в обществото. Но до момента ОЕЦ не е забил нито един тезис на площада или където и да е във връзка с 4-годишните. Родителите решават за възпитанието и образованието на децата си, а не държавата. Това е толкова ясно в Библията, че не подлежи на коментар. Нямам нищо общо с БЛФ, но в случая те ме представляват, „Защото, който върши Божията воля, той ми е брат, и сестра, и майка“. И знаете ли какво, в един момент изобщо не ми пука за интригите на всички тези трибуквени абревиатури и организации. Нека застанем заедно зад Божиите правила!

  21. Уважаеми Кольо Колев,за първи път се появяваш в този форум и веднага се изхвърли като медуза на пясък.Според теб всички от провинцията са маскари,само ти си баш дисидента,който има правилно мнение,и то не по темата.Ами прочети за какво се дискутира,какво е темата,напиши своето мнение по нея,за да разберем капацитета на твоята мислителна способност.

  22. Владко недей се подавай толкова лесно на евтини провокации. Ти съгласен ли си Бакалов и Пилев да пишат писма от твое име към западни организации и да събират финанси за книгите си и идеологиите с които захранват масите? Защото това е да те представляват!
    Нека не продаваме съвестта си за едно кебапче. Това че са написали едно писмо все още не е довело до никакъв резултата а и Господ гледа на сърце не на писма и на представители. Мотивите са важни защото те винаги диктуват кой кого и защо представлява. За мълчанието на ОЕЦ и ОБЦ си прав дотолкова че са те представлявали все някога ако си евангелист . но така както пишеш най-вероятно не си в никоя църква. Такива като теб попадат в черните списъци на хилядите на последователите на НЛО и всяко друго ново явление

  23. уважавани пастер янко пиша ви и аз с малка буква умишлено защото ми паднахте в очите с вашите разсъждения
    защо вие с тъй големият си капацитет не седнахте да напишете едно писмо???
    това ли е добрата инициатива пилев да ви представлява вас и оец-oбц-веби-т.еленков
    същите неща за които обвиняват епископа в сащ ги прави и бакалов
    A пастир.орг и те малко да ги пресметват нещата като ги пускат за дискусия

  24. Вижте приятели Иво Янев е прав! Както всичките им други ходове и това е евтин популизъм нужен на Бакалов за да може да разказва пред шефовете си в Америка как ръководи и представлява цялата евангелска общност и разбира се да извлича от това дивиденти. Иначе как ще лети първа класа и ще си кара файтона с два коня/буквално/
    Както стана с идеята за Чиста църква всичко се стопи се в политкомисарщината на Пилев И Бакалов! Най-добре адвокатора Виктор Костов да каже това въобще законно ли е да се подтиква към такъв протест и вето защото както Иво спомена има грешка в институцията! Защо тогава натам насочват усилията си господата? Може би след като Иво Койчев предяви претенции сега и Пилев вече иска да е президент като порасне. Посочете ми един апостол в Библията който да е искал да е президент. Но да не забравяме кой дърпа конците от Америка. Bече дадохa вот на недоверие към Бакалов! Кога да очакваме оставката? http://otmazeto.blogspot.com/2013/01/blog-post.html

  25. г-н Пеев (Петър) на площада онзи ден не бяхме много хора. Видях само някои приятели от Сливен дошли от съобщението за протеста на Пастир.орг Вас не ви видях за да се запознаем и лично.

    Групата около този форум застана зад адвокат Виктор Костов който не от половин година а от години алармира за промените в закона и семейството му понесе атаките зарад това. Предполагам че му симпатизирате но аз лично не съм видял вашата позиция като негова защита.

    Първите публикации на Пастир.орг бяха позициите на пастори и богослови които се противопоставиха на образователния министър Вълчев да въведе в училище задължително вероучение за малолетните. Моля проверете архивите ако не сте били вярващ още тогава.

    Да ви напомня ли че същите хора първи алармираха през 2008 за Бургас – едно дело което продължава и до днес пет години по-късно – когато общината започна масирано промиване на детските мозъци. Не помня да съм ви виждал и тогава.

    Мога да помоля и г-н Грозев да ви разкаже за протести и богослужения от едно време, но като съм сигурен че съм изял повече бой в милицията от цялата ви група взети заедно не е уместно да ви питам къде бяхте тогава. Ние устояхме през комунизма в сравнение с който вашите тук деяния и обвинения са ни като приятно напомняне че не са ни били напразно.

    Дерзайте млади момко! Вие не сте откривателя на протестанството в България нито неговите реформатори. Вие сте само една малка част която я има благодарение на хората които са си дали живота за да имате свобода да изповядвате вярата си в Бога. Не забравяйте от къде сте произлезли и не режете клона на който седите!

  26. Някой по-горе беше попитал нещо подобно: „Защо Бакалов не участва в тази тук дискусия?“
    Това няма как да стане и то по немалко причини.

    Първо: защото Бакалов не се ползва на популярността на която имаше възможност да се радва преди година. Тогава знайни и незнайни войни скачаха като самурай, а някои и като камикадзета да го защитават. Това няма как да се случи отново. Лишен от достатъчно подкрепа, той ще увисне в без това неравната „битка“.

    Второ: Тази среда тук не е контролирана от него; а по-новата практика показва, че той не участва с коментари там където не определя сам условията, или средата не е под контрола на негов поддръжник (възможно е да има изключения, но на мен не са ми известни такива)

    Трето: Всеки противник е силен, докато не с появи по-силен от него. Бакалов и не само той добре знаят този факт и за това продължават да водят битката си от разстояние – окопно, и на сигурно!
    Четвърто: Теологията на АРЦ е толкова слаба, напасвана на потребностите й и едновременно с това неиздържана, че всеки по-начетен теолог, ще я вкара без проблем в коша. Според мен те осъзнават тази слабост и за това избягват преки дебати.

    Пето: Бакалов може да звучи убедително, но не пред всеки; не и когато пише и това се чете от неутрални, но осведомени, или опоненти.

    Шесто: Всяка публична изява, особено „телевизионните“, е свързана натрупването на нови и ниви гафове, които правят господата Курдоманов и Бакалов. В една от последните такива, бивши членове ги хванаха, че послъгват, спестяват от неудобните за тях факти и петнят името на бивши членове на Прелом. Ответната реакция може и да ги е накарала да се позамислят… но знам ли!?

    Седмо: Да не забравяме и „Отвореното писмо“ с което бивши поддръжници на Бакалов се разграничиха от него, а това би трябвало да е голям срам и позор за всеки баща, когато именно „синовете“ и „дъщерите“ му (според преломската теология) са се разграничили от него.

    … дотук с Бакалов. Не мога да разбера защо Ангел Пилев се връзва сам по този глупав начин!? Малко ли се изписа по въпроса!?

    Иначе и аз съм против законопроекта. Но не мога да ги подкрепя, дори и заради добрата идея, усилията на хора, които според мен търсят основно обществени дивиденти от кампанията. Приветствам усилията им, но се съмнявам в мотивите им.

  27. Много правилно болшинството участници в дискусията (без посредствените драсканици на Петър Пеев, разбира се!) са усетили евтиния популизъм на Пилево-бакаловщината. За мен лично е обидно в богословски, интелектуален и етичен смисъл някой да ми сочи Пилев и Бакалов като „лидери“ на българския евангелизъм.

    Да не говорим за пълната каша в главите им – догматична и гражданска, която се подчертава и от недомислиците на верния им оръженосец Петър Пеев. Видимо е, че всеки път, когато някои от нас посочим проблем в българското християнство или политическата обстановка, те се втурват и се мъчат „да яхнат вълната“. Така беше с „агентурния проблем“, така става и с проблема за задължителното привличане на 4-годишните. За съжаление, и в популистките действия на Пилево-бакаловци има „логика“ в цялата ни нелогична родна действителност: „Докато умните се наумуват, лудите ще се налудуват!“…

    А лудеещите дилетанти (като споменатите от мен лица) никога няма да разберат истината, че когато един НЕСПРАВЕДЛИВ ЗАКОН бъде ратифициран, срещу него трябва да има ШИРОКА СЪПРОТИВА, за да не сполучи и в крайна сметка ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТ. Ще дам само един пример. Прочутият в миналото „закон на Джим Кроу“ в САЩ (действащ между 1876 и 1965 г.), който установява сегрегацията, забраняваща появата на афро-американци там, където са допуснати бели граждани – в търговската мрежа, в образованието и дори в обществените тоалетни, ОТПАДА В КРАЙНА СМЕТКА. Но това не става с „кръглите маси“ или само „с петиции“, а с тотална съпротива на цялото общество на ок. 30 милиона цветнокожи, които са били унижени от посочения закон. В нашия случай съпротивата трябва да започне от семействата, от църковните организации. Ние като протестанти сме особено опасно засегнати от перспективата на този закон. Евангелските вярващи трябва да апелират към ръководствата си да вземат официално становище по този проблем. Натискът трябва да започне ОТДОЛУ, а не от никому неизвестен и от никого непризнат „Пилево-Бакаловски-Пеевски лидерски форум“.

  28. Иван Георгиев, не разбирам защо сте ме изредили в този списък с имена, за който случайно разбрах. Измежду толкова обвинения към участниците в списъка, ще изглежда, че може да отговарям на всичките критерии. Предполагам, че съм част от определението Ви „уж големи защитници на истината“, понеже единствената тема, в която взех повече участие беше за пастора, който проповядваше, че Исус не е Бог. Разграничавам се от всяка друга от категориите Ви, независимо с какви впечатления съм Ви оставил. Всъщност, не държа и да разбирам какво точно имате предвид, така че би било излишно да ми отговаряте. Просто поясних за читателите на pastir.org. Прав сте, че не би трябвало участниците да се отклоняват от темата, така че нека да не я отклоняваме.

  29. Хора, ако сте против държавата да окупира образованието и децата ни на все по-малка възраст, направете нещо реално. Само това има смисъл от цялата тема. Ако не вярвате, че трябва да е протест или вето, нито дебат, предаване, кръгла маса, тогава предложете вие нещо и го направете и хората ще подкрепят!

    А за съденето на мотивите(Миме) разбрах, че сте големи специалисти и гледате на сърце почти като Бога.

  30. РЕАЛНОТО е това, г-н Николов, да поискате ПИСМЕНО от ръководствата на своите деноминации да възразят срещу този закон. Възражението трябва да бъде отправено до Министерството на образованието чрез неговия министър, до председателя на парламента, до президентството. Ако ръководствата не го направят, защото се страхуват, тогава начинът е да не се подчинявате на този закон. Колкото повече семейства не се подчинят, толкова по-неработещ ще се окаже този закон! Освен това и дискусиите в интернет мрежите се следят и на управляващите става ясно, че има негативна реакция срещу него. Защото ако той остане без последствия, ако се мълчи, това дава предпоставки за изковаване на нови закони, които ще бъдат в ущърб на малцинствата (не само в етнически и социален, но и в религиозен смисъл). Не забравяйте, че закон като този е „Кесарев“, а не Божи! Следователно имаме право да реагираме срещу него!

  31. В отговор на г-н Иван Георгиев

    Г-н Георгиев,

    Обвинявате ме в бездействие, но не смятам, че трябва да съм „на всяка манджа-мерудия“.
    Не съм нито юрист, нито пък официален представител на евангелската общност в България, но въпреки това смятам следното:

    1. Твърдо съм против лицата Пилев и Бакалов да заявяват позиция от името на цялата протестантска общност в България. Ако искат да заявят своята позиция във връзка с този закон, то нека го направят от свое име и от името на онези, които са ги опълномощили да ги представляват. В никакъв случай не съветвам евангелските християни да застават зад (подкрепят) едноличните инициативи на лицата Пилев и Бакалов.

    2. Смятам, че е редно този закон да се атакува. Предлагам това да стане чрез съвместни и обединени усилия на евангелските, православните и католическите християни в България.

    3. ОЕЦ би следвало да организира една среща между евангелски, православни и католически християни в България, където този въпрос да се разгледа, за да се предприемат организирани действия.

    4. Когато има единна позиция на християнската общност в България по този въпрос, тогава би следвало да се предприемат съвместни и организирани действия в медийното и политическото пространство.

    5. Смятам, че има духовни битки, които трябва да се водят от цялата християнска общност в България, а не само от протестантската общност. Духовната битката срещу този закон е такава!

  32. ОЕЦ вече направи такива постъпления чрез организацията НСРОБ в която членуват за което Еленков каза че нито ОЕЦ го представлява нито кума му Пилев нито адвокатите и НСРОБ a работодател му е ОЕЦ и ВЕБИ шуробаджанащина пълна – това го има само в Българя???

  33. ангел пилев и чиста църква ли тогава представлява?
    мислех че те са малко по-свестни но щом са замесени в заменките на църковни сгради явно и те са в кюпа

  34. Ако погледнем реално,управляващи и президент са комбина.Даже и президента да наложи вето на закона,няма значение,пак ще го приемат.Но надали ще им обърне някакво внимание на тези гладни за внимание.Това ще има ефект ,колкото имаше ефект оплакването на същите от Еленков да главният мюфтия.Дори той не им обърна никакво внимание.Нека сериозните деноминации като ОЕЦ,ОБЦ,ББЦ,ЕПЦ,да подадат ръка на сериозните граждански организации,и да се предприемат сериозни координирани действия.

  35. Нека обобщим казаното до тук: законът е лош и ние трябва да му се противопоставим с християнски начини а не с бездействие или с узурпирането на гласовете на другите. Позицията на който и да е трябва да произлиза от правилните мотиви. В противен случай тя не бива да бъде подкрепяна. ОЕЦ прави законови постъпления като част от НСРОБ но някои деноминации не ги признават защото искате да се представляватe сами както Тони Еленков

    Чест прави на хората които подържат Пастир.орг за заетата високоморална и демократична позиция в името на благородна кауза да публикуват писмо от човек който най-много ги плюе в интернета. Всеки има право на глас освен ако не отнема гласа на другите! Евангелското движение ще бъде силно когато хората като Бакалов и Курдоманов спрат да ни делят на стари и млади, на наши и ваши. От такова разделяне има полза само дявола и неговите синове. А Бог е за единство и обединение!

  36. Г-н Георгиев, незнам какво целите като изваждате думите ми извън непосредствения контекст, в който са написани и ги афиширате като теза, по повод Закона за образованието?

    Държа да отбележа, че има много деноминации и християнски организации, които не са представлявани от ОЕЦ, респективно от НСРОБ.

    Мисля, че всяка личност, църква, деноминацие или християнска организация има право да изрази открито или да запази мълчание по който и да е обществен или тясно църковен казус. Вие които не сте представлявани от която и да е организация, бихте могли да изразите, самостоятелно, чрез писма до висички налични институции, своята граждански и християнска позиция или да се сдружите в „Форум на непредставляваните от никого“, например и пак да заявите своята позиция!

    Успех на референдума утре!

  37. Горещата новина – досегашният министър на образованието доц. Сергей Игнатов е уволнен.

    Това идва да ни покаже, че министри, правителства и закони си отиват. Остават единствено принципните позиции! Срещу закона за задължителното обучение на 4-годишните трябва да се противопоставим, както бе подчертано от повечето от нас и бе обобщено в постингите на г-дата Максимов и Георгиев.

    Очакваме адекватни реакции от ръководствата на деноминациите и ОЕЦ!

    Борисов уволни министъра на образованието Сергей Игнатов

    Ден за оставки: Борисов уволни Сергей Игнатов и Ангел Семерджиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *