За моите учители-борци за чиста църква

Любен Маринов, МОНРЕАЛ

Помнете онези, които са ви били наставници, които са ви говорили Божието слово;
и като се взирате в свършека на техния начин на живеене, подражавайте на вярата им.

Евреи 13:7

Скъпи братя и сестри, с тези няколко реда желая да ви споделя за моите учители на вярата.

Годината е 1949, паметна за евангелските църкви в България. Настъпват събития, които ще разтърсят из основи вярата, надеждата и любовта на вярващите. Време в което всеки трябва да се самоопредели.

Мнозина служители са проповядвали върху посланията до църквите, но едва ли някой от тях (както и слушателите) са очаквали сбъдването му и за българските евангелски църкви по това време… Известно като „Пастирският процес”.

Посланието до църквата в Смирна от Откр. 2:10, се сбъдва с изненадваща бързина. Дяволът си служи със сатрапите на коминтерна за да „обезглави” евангелските църкви. Две години по-късно, двама щастливи родители пренасят за благословение новородената си рожба. Бебето е пишещия тези редове, а този който го представя пред Бога е п-р Борис Кузманов. Срещите ми с чичо Боре през годините винаги са били благословение за мен!…

От същият амвон друг служител п-р Кольо Стефанов, също изграждаше основите на детската ми вяра. У нас тайно са гостували Емануил Манолов и Йончо Дрянов.

Както те, така и чичо Боре бяха фини хора, не само с правилно богословие, но и с много нежна християнска етика. А п-р Кольо Стефанов (когато лагерите на смъртта са функционирали с пълна сила) с детска праведност и мъжко дръзновение се обръща към събранието  с думите:

– С Исус са били дванадесет ученика – единият е бил предател. Тук сме 250-300, колко ли предатели има между нас?!…

Преследвани, изселвани, тормозени – те оставиха светла диря в съзнанието ми, като честни и предани Христови служители.

В юношеството ми, мой учител беше Павел Гурбалов. Като младеж, също бях благословен от проповедите на п-р Стоян Буков. Често посещавах Стара Загора, където пастир беше Петър Гостиловски. От тримата съм научил да бъда БЕЗКОМПРОМИСЕН към фалшивите учения и лъже братята!

Не мога да неспомена п-р Асен Пейчев, п-р Ламбри Мишков, които еродирано с лекота поднасяха философията на вярата. В Пловдив съм слушал п-р Теньо Танев, п-р Стойчо Нанев, п-р Георги Арнаудов, п-р Младен Младенов. Събитията в Източна Европа, рефлектираха върху евангелските общества. Въстанието в Източен Берлин (1953), Унгарските събития (1956), Пражката пролет (1968) и събитията в Гданск (1980).

Нашите Пастири и учители работех много често в екстремни условия. Те живееха от служба до служба. Никога не се знаеше дали следващата неделя ще ги видим…

Всички за които си спомням ни учиха на непримиримост към фалша във всичките му форми. Да живеем по Словото Божие. И те не само ни учиха , но го проповядваха с живота си.

Те бяха ПАСТИРИ отдали животът си за ЧИСТА ЦЪРКВА!

Мнозина от тях преминаха от този свят, както се казва в Псалом 69:9 „…ревността за Твоя дом ме изяде!”

Българска Христова Църква БЛАГОВЕСТИЕ

16 comments for “За моите учители-борци за чиста църква

  1. Старите евангелисти бяха не само духовни а и благородни, фини хора. Те имаха една специфична аора на милост и доброта. Когато поставим тяхното свидетелство със свидетелството на модерните апостоли и пророци в България просто няма място за сравнение!!!

  2. Познавам само един добър мой учител,подобен на него до днес не намерих пастор ПЕТЪР ТРАШЛИЕВ . Християнин на вярата,той остави дири и след смъртта си.Не беше много тачен,но беше гонен ,преследван,бит и затвор , заради вярата си. След завръщането си и инвалид той не е оставил амвона празен,останалите бяха само един фалш….. Помогна ми да си отворя очите , да гледам на пред , да се покорявам само на Бога и да чувам гласа който преди не можех и не знаех ,как да го чуя. Думите му;В денят когато ще почнеш да чуеш Божият глас ти ще си огън и инструмент в Божията ръка , а неприятелите ти ще се умножат. Когато имаме неприятели,тогава сме с Бога. Да бъдеш избран от Бога ,значи да страдаш и да не си по различен от Христос,да носиш белезите на Христа в себе си!

  3. Как статията дори не може да се сравни с това което п-р Петков изнесе за църквата в Ямбол. Но пропусна да отбележи че посочените от него хора са организаторите на църковна чистка за Чиста църква. Мислех че само в Бургас се случват тези неща но явно и в Ямбол добре са я почистили. А може би чистката е и в цялото СЕПЦ. Но не е инцидентно или е че г-н Петков публикува коментар си за сравнение наред с новата статия за истинската Чиста църква?

    На 2012/11/28 в 18:38 Ангел Петков написа:

    „За сведение на тези, които зададоха въпроса относно църквата в Ямбол. Очевидно Динко Влаев не е предал точно сведенията и не е станало много ясно за какво става дума. По времето на комунизма църквата е имала имот зад театъра, където днес се намира ритуалната зала. Този имот е бил иззет от тогавашната власт с мотив, че ще се строи жилищен блок. Такъв, обаче, не е построен до ден днешен.

    През 1999 г., при пастируването на Цонко Атанасов църквата осъди общината и спечели делото, при което общината се задължи да я обезпечи с равностоен имот. Такъв имот, обаче, първоначално не беше намерен. В последстиве бива даден имот в еврейския квартал, до училище „Димчо Дебелянов“ (бившето „Данчето и Митошка“).

    Това става по време, когато Динко Георгиев е общински съветник и близък с най-влиятелния бизнесмен на Ямбол – Мони Тодоров. Показателен е факта, че Мони Тодоров е построил в близост до мястото хотел „Дияна Палас“. На мястото, отредено за църквата, е построена друга, колосална сграда, отново от същия човек (всъщност, той държи целия район на бившия вече еврейски квартал).

    Въпросът е, как това място, което е общинско и е дадено на църквата като обезпечение е попаднало в ръцете на Мони Тодоров? Това, което знам със сигурност е, че имаше един период, когато мястото беше дадено под наем на СИ БАНК. Цонко много се хвалеше с високия наем, който беше договорен (5000 евро). Това нямаше как да остане тайно понеже на документа за наема се изикваха подписите на ръководството на СЕПЦ, за което беше нужно да се разгледа на заседание. На това заседание присъствах и за това момента го помня. Малко след това, обаче, СИ БАНК се отказаха от сделката. Но имота се оказа продаден на друг (казах на кого).

    И тук е въпроса, кой го е продал. Хора, които са по-запознати от мен казват, че са виждали документа за покупко-продажбата подписите на Динко Георгиев и Цонко Атанасов. Аз лично този документ не съм виждал, казвам това, което чух преди малко. По всяка вероятност г-н Влаев има пред вид именно тази продажба – става дума за имота, с който общината обезпечи църквата въз основа на спечеленото дело през 1999-та.“

  4. Много пъти съм говорил за това!
    Агентите на ДС не са просто заблудени кариеристи.Те са имали заповед да наблюдават и унищожяват всички будни и Богопомазани Християни!Някои от тези агенти все още са във върховното ръководство!Пламен Ганчев какво направи за Динко Георгиев и какво после Динко Георгиев направи в църквата?

    В нашата църква заклет фен на манчестер юнайтед(червените дяволи)в неделя сутрин в присъствието на пастира Янчо Ганев проповядва какво Аврам,Моисей и Давид са оставили за да служат предано на Бога.Независимо от слабата и безлична проповед беше старателно насърчен от пастира!Накъде отиваме и къде ще стигнем?Със своето лицемерие и двуличие всеки можем да заблудим,но не и Господ Исус Христос!

    Старото поколение ревностни пастири,които принесоха Петдесятното движение чисто през омразния комунизъм получаваха мизерни заплати,но се радваха когато църквите се пълнеха с ново повярвали души!Много от днешните пастири сега повече се интересуват да се пълнят повече портмонетата им.

    Повече от 30години служа в местната църква!Повече от 50дни съм в болнични със счупена дясна ръка и никой-ни пастир,ни някои от ръководството е почукал на вратата ми да ме види и да се помолим заедно!А си спомням как брат Георги Арнаудов с повод и без повод ни е посещавал и насърчавал!Помня как посещаваше всички болни и стари хора,дори понякога им е купувал лекарства от своята заплата!Имало е случаи когато ми е споделял,че не е в състояние да посети някои болен човек и ме помолваше аз да отида.Къде днес такова отношение?

    Еремия 20:7-10 и Амос 5:10-15!Стига флиртуване със доказани нечестиви величия!Хора собствено ръчно написали и подписали декларация за вярно служене на ДС,хора с няколко брака при живи жени,хора с неморален живот,хора с доказани финансови злоупотреби са все още действащи пастири или в елита на Божиите служители!2Кор.6:14-18!

  5. Тъй като никой от коментаторите досега не каза поне една хубава дума за автора на статията на г-н Любен Маринов, позволете ми да сторя това аз. Г-н Маринов, поздравявам Ви за идеята да представите някои от имената на по-старите поколения петдесятни пастири заедно с техни снимки! Повечето от тези хора действително са оставили светла диря в СЕПЦ (някои от имената са спорни). Високо ерудирани и продуктивни творци като п-р Николай Николов и п-р Борис Кузманов, за когото говорите основателно с такава любов, трябва да ни бъдат припомняни. Те положиха основите на петдесятното богословие и хвалението в СЕПЦ. Трябва да си спомняме и за Донка Кенарева и за п-р Йончо Дрянов. Предполагам знаете, че п-р Дрянов бе един от изключително верните на Христа служители и след излизането си от затвора не се поддаде на опитите за вербовка, за което не срещна разбиране от страна на новото поколение пастори, предпочели да бъдат лоялни на Христовите врагове (но по тази тема се каза доста досега). П-р Йончо Дрянов е автор и на една автентична изповедна „История на петдесятното движение“, която е интересен извор, представящ много неща от нестандартния ъгъл.

    Хубаво би било да представите с коментари тук малко повече информация за познаваните от Вас пастири. Това ще бъде полезно за по-младото поколение. Знам, че Вие не робувате на псевдодуховната тенденция за големите хора да се говори с приповдигнат житиен стил. Представете повече подробности за някои от тях като реални хора, които са имали своите възходи и смущения. Според мен това ще бъде много полезно!

  6. Още едно важно свидетелство което открих докато търсих изказванете на Г-н Влаев за Ямбол
    „от Г.Асенова През шейсетте години за пастир в Ямбол бе изпратен брат Асен Пейчев, произлизаше от циганско семейство и той не го криеше. Още в първите няколко служби се противопостави на милиционерското нареждане да няма деца в църква. За едно неделно богослужение баба Стефана, бабата на кандидат-апостола Георги Якимов, облича майка му Стефка с нова рокля, връзва й две големи пандели и я води на църква. На понеделника привикaxa брат Асен Пейчев в милицията. Върнаха го два дни по-късно с кола през нощта смлян от бой. Дядо Дочо Миндов веднага заколи 4 заека и наложи раните му с пресните кожи иначе човека си заминаваше. Съвзе се с Божията помощ след няколко седмици. На първата неделя в която успя да се качи на амвона обяви: децата да са в църква, без значение колко ще го бият за това после в милицията, въпреки че беше прекарал почти година в Белене и Гиген. Сравнете моля ти това свидетелство с приноса на Генчев, Христов, Добрев и другите дискутирани тук агенти и преценете на кого да вярвате. А смятам всички имате Дух Свети, иначе мястото ви не е тук, а на бюрото ви в участъка.“

  7. Аз не съм г-н Влаев.Аз съм брат в Господа!Името ми е Господин!
    Вече нищо не ме учудва,особено след случилото се в Хасково!
    Йоан Кръстител имаше само една дреха и се хранеше с акриди(вид скакалци,нещо от рода на морските скариди)и див мед!!!
    Господ Исус имаше само една дреха и то подарена!!!
    Апостол Павел имаше само една връхна дреха!!!Ако се стоплеше времето я оставяше в някоя църква и като застудяваше пишеше да му я донесат!!!
    Апостолите Петър и Йоан казаха:
    -Злато и сребро нямам…
    Колко пъти бяха бити с камшици заради чудесата които Свети Дух вършеше чрез тях!!!
    Днес много от пастирите живеят далеч по-добре от тези които отделят от залъка си за да си платят десятъка.Ако само една дума кажеш,която е истина,но не угодна на негово величество пастира веднага ставаш неудобен и избутан в някои ъгъл!
    Днес всички трябва да помислим-ще променим ли Господ и Библията според нашите виждания,разбирания и начин на живот или ние ще променим нашите виждания,разбирания и начин на живот водени по волята на Господ Исус и Библията!
    Един Свят Божии човек казва:
    „Но сега ми се подсмиват по-младите от мене,чиито бащи не бих приел да туря с кучетата на стадото си…“Нарочно не споменавам кои е.От непоносимата болка която му нанасяха тези низки човечета,които този Божии човек казва,че не би удостоил бащите им с честа да лаят заедно с кучетата на стадото му!
    Един крайно нечестив цар с още по-нечестива царица,довели до ужасно грехопадение Израел среща пророк Илия и му казва:
    А като видя Илия,Ахаав му рече:Ти ли си смутителю на Израеля!Днес нещата не са много по-различни!
    Много пъти съм питал каква е разликата от пиявица и кърлеж?Почти никои не може да ми отговори.
    Пиявицата само кротко смуче кръв и дебелее и после сама напуща обекта.
    Кърлежа смуче кръв,но заедно с това вкарва в човека отрова,която го убива!
    Питам-кои докара до това състояние СЕПЦ.Не е ли време да се освободим от тези които внасят учения които ни отдалечават от волята на Господа и Библията?
    Понеже Господ показва огромна милост към мен,финансово независим съм,работещ пенсионер съм,нямам заплата и длъжност в църквата която да защитавам с пренебрегване на вярата и принципите ми затова се осмелявам да покажа позиция и мнение.
    Ако ние не намерим смелост да изправим живота и служенията си в синхрон с Божията воля и Божието слово,то Бог ще се намеси,но или много ще ни заболи или ще дойдат гонения като във времето на Нерон!
    Опитал съм от Божията превъзходна благодат,но съм опитал и от строгото Божие наказание.
    Не опъвайте струната на Божието търпение до край!Опасно е и много боли!!!
    Истината е една абсолютно и искрено покаяние на всички нива и живеене с Господа и за Господа!

  8. Брат Влаев и п-р Петков мога ли да ви помоля без много да ни проповядвате и цитирате стихове, което сме наясно че умеете твърде добре в Ямбол, да ни кажете с две думи какво толкова е станало с движението за Чиста църква та и двамата толкова сте се ангажирали тъй сериозно. В края на краищата СЕПЦ си има ръководство и без тяхно съгласие не може да стават нещата за които говорите. А ако са събрали и преценили че може какво ви дава основание да оспорвате решението на върховното ръководство. Или смятате че вие можете по-добре да ръководите нашата деноминация? И ако може п-р Петков без странични свидетелства, че този форум взе да се обръща на място за вашата лична автобиография.

  9. Нека не забравяме,че ръководството на СЕПЦ докара петдесятното движение до това положение!!!
    Нека не забравяме,че все още има агенти на ДС в това ръководство!!!
    Нека не забравяме,че все още има пастори на областни църкви агенти на ДС!!!
    Лично аз съм шофьор на ТИР.Много време прекарвам на път,при изключителна динамика и опасности!
    Няколко пъти в Испания,Италия и другаде са правили опити да ме ограбват!
    Въпреки всичко с много хора съм споделял,че се чувствам много по-щастлив сам в кабината!
    Защо ли?Защото съм сам с Господа.Аз не ходя,аз не живея,аз летя на крилете на Христовата благодат!!!Понеже живота ми е постоянно е под напрежение и скрити опасности пределно ясно ми е,че трябва да живея угодно на Господа!!!
    Не те познавам Иван Георгиев,но знам един пастир с това име които израстна пред моите очи!Когато хора от църквата му го попитали защо живее в грях и как ще отговаря пред Бога,той казал-за мен е важно като вдигна капака на тенжерката в манжичката да има мръвчица!!!
    Много пъти съм оставал крайно огорчен и отровен когато видя неща които не са моя работа!
    Копнея да виждам хората в ангелски образи!Копнея да виждам само положителната страна на всички!
    Господ ме е употребил да променя живота на няколко“мили братя“от крайна мизерия и безисходица в живот на изобилна благодат и финанси и после тези“мили братя“са ме хапали като хиени!
    Веднъж проповядвах по:…Защото в многото мъдрост има много досада;И който увеличава знание увеличава и печал.(нарочно не казвам къде е този текст)Докато ме слушаше един капацитет едва здържаше гнева си,но като свърших и разбра целия смисъл стана виновно и каза-така е брат.А веднъж в тесен кръг на тази тема друг капацитет гневно ме прекъсна и каза-няма такъв стих в Библията!
    Колко щастлив бях като повярвах 1979год.За мен всички хора в църквата бяха ангели Божии.Всичко което чуех от тях го приемах като глас от Бога!
    Ако ти видиш това което са видели моите очи,ще останеш много огорчен,да не кажа отровен,но поне ще ме разбереш!Моята цел не е да се изтъквам,моята цел не е да компроментирам някого!
    Моята цел е да бъдем наистина Евангелска Петдесятна Църква!!!
    Сега вместо да печелим нови души и нови територии за Господа ние се хапим и плюем.До кога?

  10. Kое ръководство сегашното или предишното?
    Кои са агентите според вас? Защо намесвате движението за чиста църква?
    С Петков едни и същи хора ли стe?

  11. Моля да не бъркате нещата, Движението за чиста църква няма нищо общо с ръководството на СЕПЦ. Така че, с брат Господин Влаев говорим за различни неща и различни хора. А решения на ръководството никога не съм оспорвал. Има разлика между изразяване на мнение (съгласие или несъгласие) с дадено решение, и оспорването на това решение. Изобщо нямам амбиции да ръководя съюза, напълно ми е достатъчно служението, което имам. Не съм щатен служител и така се чувствам много добре. От изказването на Иван Георгиев не става ясно за кое решение на ръководството на СЕПЦ говори – кое решение лично аз съм оспорил? (не говоря за брат Валев, той пише независимо от мен и за това, което е писал отговор може да даде лично той). Ръководството на СЕПЦ никога не е взимало решение за учредяване на Движение за чиста църква. Нещо повече – самото движение се противопоставя на ръководството, понеже се обявява за отстраняване на четиримата члена, осветени като агенти. Така че, не съм аз този, който оспорва решения на ръководството на СЕПЦ. А при положение, че д-р Пеев изписа толкова много неща за съюза считам, че няма смисъл да задълбочаваме проблема отново.

    Също така, понеже Иван Георгиев ме помоли да не пиша лични свидетелства, аз съм напълно съгласен с него. Единственият човек, който познавам лично от Движението е неговия председател Динко Георгиев. И тъй като с него имам лични отношения преценям, че не е необходимо да ангажирам цялата аудитория. С брат Господин Влаев изнесохме една информация, която считам, че е достатъчна за да може всички да си направят съответните изводи.

    И още нещо, г-н Георгиев, мога да управлявам самолет, но да управлявам СЕПЦ – не мисля, че това е за мен. Това, обаче, не означава, че не мога да изказвам мнения или да давам идеи и предложения, а настоящият председател е отворен за всякакви идеи. Но в крайна сметка решенията ги взима ръководтсвото. А аз се чувствам достатъчно свободен да реализирам идеите, които имам на мястото, където Бог ме е поставил по същия начин, както Исак реализира своите идеи в земите на филистимците, където Бог го изпрати (спирам до тук за да не започна проповед). Никой не ми е налагал каквито и да е ограничения. Единственото, с което се съобразявам е Божията гледна точка (или Божията воля).

  12. Включвам се в дискусията за да „стисна ръка“ на брат Влаев, и да поздравя автора на статията.

    „Както те, така и чичо Боре бяха фини хора, не само с правилно богословие, но и с много нежна християнска етика.“

    „За мен всички хора в църквата бяха ангели Божии.Всичко което чуех от тях го приемах като глас от Бога!“

    Единствено когато човек е изррастнал в такава среда, тогава може да разпознае фалша и лицемерието около себе си. Днешното християнство е в дефицит за истински герои на вярата, хора от които да се възхищаваш и да искаш да подражаваш на вярата им. Според мен единствено такива хора могат да ратуват за чиста църква. Лесно е да напълниш една торба с ефтини лозунги (ефтини, понеже не ти костват никакво усилие) и да поведеш една тълпа в дадена посока, само че на къде?! Може да победиш мнозина опоненти чрез остроумие в публичен диспут, и да блеснеш като герой, но когато работата упре до благочестие, и христоподобен характер, сам осъзнаваш че всичките ти подобни умения не те водят в желаната посока. И тогава се питаш: Как тези преди нас са успяли да бъдат като агнета посред вълци, без сами те да се овълчат как са успяли да опазят „нежната си християнска етика“? Е това не мога да го видя в съвремнното лидерство.

    Евреи 13:7. Помнете ония, които са ви били наставници, които са ви говорили Божието слово; и като се взирате в сетнината на техния начин на живеене, подражавайте вярата им.

    П.С. Ако някой го дразнят цитатите от любимата ни книга може да се замисли за какво жадува „душицата“ му.

  13. Да се превърнат мечтите в реалност е привилегия на тези които се борят за тях!!!

  14. Щом като всички правилно мислещи Християни ще работим за чиста църква има ли значение кои на каква позиция е!
    Като гледам кои хора изключително старателно и от много висока позиция работят за чиста църква и имат доста нечестив живот се чудя до къде ще стигнем!
    Не познавам представящия се за Иван Георгиев,но редно би било като защитава разни институции и хора да познава не постовете им и красивите им изявления,но делата им!
    За да имаме чиста църква не ни трябват сладкодумни оратори,но напълно посветени на Христа братя и сестри!Колко жизнено необходима е днес дарбата“…на друг да разпознава духовете…“
    За да не бъда голословен ще ви дам лично свидетелство:
    В една църква назначават нов пастир-изключителен гении във всяко отношение!Всички се надпреварваха да му се кланят и да го величаят!Той и сега е огромно величие!
    След няколко месеца дръпнах настрани един виден брат от ръководството на тази църква и му казах-защо величаете този човек.Той е изпечен мошеник!Не обърна внимание на думите ми!
    След години се оказа,че това величие е бил и агент на ДС.Освен това е имал и слабост към красиви,но не много морални момичета и жени!
    Ами Динко Георгиев.Пред целия духовен съвет и Пламен Ганчев показах делата му!Пламен Ганчев заложи целия си пастирски авторитет и застана твърдо зад Динко Георгиев,а мен ме наруга и отстрани от всякакви служения!И сега не мога да разбера по чия заповед Ганчев внедри Динко!
    След години някои братя от духовния съвет с много болка ми споделиха-ти правилно ни предупреди,но ние не те послушахме!
    Цонко имаше гениален ум-учеше си проповедите на изуст и ги декламираше като стихотворение,а Динко си правеше каквото пожелае!Когато и на двамата се изявиха истинските лица всички дякони и целия духовен съвет бяха отстранени,църквата беше разделена,а и когато Динко се отдели(защото се искаше неговото отлъчване)завлече след себе си още една група от вярващи!
    Братя,сестри,приятели имаме нужда от чиста и свята църква,но от чисти посветни Християни!
    Ако ние имаме вяра и опит да стоим нека не забравяме,че децата ни и внуците ни ще растат в тази църква!Нека не забравяме,че идват много нови души-и млади и стари,които са духовни бебета и е много важно на какво ще ги научим!Съзнавате ли каква отговорност носим пред Господ Исус!Това не е моята или твоята църква в която със зъби или нокти да наложа свои разбирания и принципи независимо от това дали са правилни или грешни!Това е Невястата Христова!!!

  15. Пасторите през комунизма са имали мизерни заплати,питайте днешните какви заплати имат ,а ръководството на сепц си е проформа и далаверата е голяма.

  16. Сега попаднах на тази статия и като чета коментарите бих казах, че църквата в Ямол и цялото ръководство са толкова зле, че мислят само за техните си неща и нямат нищо общо с Христос. За г-н Влаев да не говорим, защото е един от основните хора, които разби църквата заедно с Тaнев агент на ДС, агент Хисap и още много други, които слугуваха на дяволската агентура, а не на Бог. Всики тях ги чака участа на Виктор ако не се покаят и не кажар съжалпвам Господи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *