КОМИСИЯТА по ДОСИЕТАТА НЕ УСТАНОВИ ПРИНАДЛЕЖНОСТ В ТРИ РЕЛИГИОЗНИ ОБЩНОСТИ

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на основание чл. 26, ал. 1, т. 3 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на лица по чл. 3, ал. 2, т. 6 – ръководителите и членовете на управителните органи на религиозни общности:

Българската Лютеранска църква. Проверени са 6 лица;

Българската евангелска църква. Проверени са 14 лица. Едно лице не подлежи на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона;

Евангелска методистка епископална църква в България. Проверени са 5 лица. Две лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона.

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия не установи принадлежност към органите по чл. 1 от ЗДРДОПБГДСРСБНА

9 comments for “КОМИСИЯТА по ДОСИЕТАТА НЕ УСТАНОВИ ПРИНАДЛЕЖНОСТ В ТРИ РЕЛИГИОЗНИ ОБЩНОСТИ

  1. Евангелските вярващи могат само да приветстват факта, че Комисията по отваряне на досиетата не е открила принадлежност към тайните служби на членовете на Ръководствата на Българска лютеранска църква, Българска евангелска църква и Евангелска методистка епископална църква. За мен този факт води поне до следните два извода:
    Първо, братята от тези евангелски общности са изпълнили 100 процента Христовата повеля да се служи САМО НА БОГА и са влезли в крак с новото време на демокрацията, която скъсва с атеистичното минало на страната ни. Приветствам това от все сърце, братя евангелисти от трите деноминации! Вие дадохте достоен пример, без да правите срамен опит да прикривате греховете на миналото, както прави това СЕПЦ!
    Второ, след излезлите Решения № 298, 299 и 300 на Комисията по досиетата стана безпределно ясно, че Съюзът на Евангелските петдесетни църкви в България е на ЧЕЛНОТО ТРЕТО място сред религиозните общности с най-голям брой ченгета в своето Ръководство – ЧЕТИРИМА ДУШИ. Това на мен ми говори, че Ръководствата на СЕПЦ преди и след 1989 г. са следвали модела на другите религиозни общности, които са преди тях в класацията, а именно – да имат МАКСИМАЛНА ЗАВИСИМОСТ от тайните служби на Комунистическата власт. А това означава ПРЕДАТЕЛСТВО спрямо служението на Бога, изисквано от Христа! Това е явно СЛУЖЕНЕ НА ДВАМА ГОСПОДАРИ!
    Ще се събуди ли от ЗИМНИЯ СИ СЪН СЕПЦ и ще последва ли примера на своите посестрими – Евангелските църкви, сред които отдавна няма вече ченгета? Аз се моля и действам това да се случи!
    Д-р Вениамин Пеев

  2. Очакваме следващите решения на Комисията по досиетата.

  3. Luteranskata zurkva priema mnogo po loshi neshta kato zeni muze za muze i zeni za zeni (OBRATNI) Ta kakvo 100% brate sa ispulnili neznam….

  4. Приятелю „Венци“, я вземи да пишеш на родната кирилица, та да ти се разбере какво пишеш! Кой ти каза, че Лутеранската църква в България прави споменатите от теб неща? Внимавай да не злословиш повече, отколкото е допустимо в обществен форум. Пък и въпросът тук е за ЛИПСАТА НА АГЕНТИ в нейното Ръководство, а не за някакви хомосексуални прояви. Ако пък искаш да засегнем подобна тема, вземи се запознай с творчеството на Мартин Лутер – има го на български език в сборник заедно с Томас Мюнцер в поредицата „Велики оратори“. Там Лутер нарича „Вавилонска блудница“ съвременната си Църква, която „блудства“ с властта. Явно е, че не Лутеранската общност в България е „блудствала“ с атеистичната власт, а други нейни посестрими.
    Д-р Вениамин Пеев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *