Църковно “единение”

ПРЕЗВИТЕР МИХАИЛ НОВАК

24 Друга притча им предложи, като каза: Небесното царство се оприличава на човек,
който е посял добро семе на нивата си;

25 но, когато спяха човеците, неприятелят му дойде и пося плевели между житото, и си отиде.
26 И когато поникна стволът и завърза плод, тогава се появиха и плевелите.
27 А слугите на домакина дойдоха и му казаха: Господине,
не пося ли ти добро семе на нивата си, тогова откъде са плевелите?

28 Той им каза: Някой неприятел е сторил това. А слугите му казаха: Като е тъй искаш ли да идем да го оплевим?
29 А той каза: Не искам; да не би, като плевите плевелите, да изскубете заедно с тях и житото.
30 Оставете да растат и двете заедно до жетва; а във време на жетва ще река на жетварите: Съберете първо плевелите, и вържете ги на снопове за изгаряне, а житото приберете в житницата ми.
(Евангелие според Матей 13:24-30)

Факт е че настъпи някакво странно християнско медийно църковно „единение“ на иначе непримирими в доктриналните си противоречия църкви. Православен владика дава интервю за протестантска телевизия и предаване, нещо което само по себе си е положително, но уви само по форма, не и по съдържание. Църковните сайтове, телевизии и радиа продъниха ушите на всички с Дънов и Ванга, мъкнаха вода от 1000 кладенеца , забравиха се стари вражди (не че желаем или трябва да има такива) само и единствено за да сатанизират двама човека, които са отдавна вече покойници и няма как да се защитят срещу хулите и клеветите по техен адрес.

Не знам дали е тук мястото да го кажа, но вече съм сериозно отвратен от всички форми на институционално или каквото и да е друго шизоидно и лицемерно „християнство“. Принципите във вярата са едно, лицемерието, подлостта и църковния легализъм са съвсем друго нещо. Първото винаги трябва да е функция не на вярата, а на любовта, на пръсти се броят християните които осъзнават това. Още по-парадоксален и граничещ с абсурд е факта, че добродетели, които би следвало да бъдат водещи в живота на християните се оказват налични при хора, които дори открито заявяват, че не принадлежат към каквато и да е религиозна формация.

21 Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата.
22 В онзи ден мнозина ще Ми рекат: Господи! Господи! не в Твоето ли име пророкувахме, не в Твоето ли име бесове изгонвахме, и не в Твоето ли име направихме много велики дела?
23 Но тогава ще им заявя: Аз никога не съм ви познавал; махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие.
(Евангелие според Матей 7:21-23)

Студио 865: Йеромонах Висарион за Ванга и Дънов – I част           Студио 865: Йеромонах Висарион за Ванга и Дънов – II част

ВЪПРОСИ за РАЗМИСЪЛ:

  • Чии интереси представлява тази българска медия с участието си в новата акция против сектите – евангелски или не?
  • С чии протестантски средства тази българска медия отразява и участва в едно крайно православно събитие, ръководено от доказания преследвач на евангелските църкви, д-р Десислава Пулиева и нейния мним ЦРИК?
  • Запознати ли са с участието в тази кампания спонсорите на тази българска медия, и получено ли е одобрение за това от ОЕЦ и евангелските общности на които тя е подотчетна?
  • Защо има пълно безмълвие по въпроса от страна на евангелските пастири, които усърдно следят всяка треска в чуждите медии, а не виждат гредата в кампанията на тази българска медия?
  • Защо липсват декларации от ОЕЦ и т.нар. „пасторско общение“, които не пропускат да показват позиции по всички гей-паради, еротични фестивали и изцепки на Слави, а мируват мълчаливо когато става въпрос за истинските духовни въпроси касаещи бъдещето на евангелската общност в България?

ОЩЕ по ТЕМАТА:

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО:

  • Български евангелски пастори-масони преди и сега
  • Връзката на учителя Дънов с първия български протестант, Гавраил Илиев
  • Петър Дънов и неговия преподавател Йордан Икономов
  • Истинската роля на Комисията по назначение на пастирите на ОЕЦ към Дирекция по изповеданията
  • Уводна статия в „Защита на религията“ във в. Зорница с тезата на официалния представител на ОЕЦ, п-р Димитър Фурнаджиев, че сектите, които подкопават държавата трябва да бъдат гонени
  • Статия на п-р д-р Христо Куличев, публикувана за първи път с коментар от хронолога на бялото братство д-р Вергилий Кръстев
  • Ролята на дъновистите в Софийската методистка църква д-р Лонг

11 comments for “Църковно “единение”

  1. ПАСТИРСКАТА ДИСКУСИЯ явно продължава, а какво събиране на пастори щяло да има в събота ?

  2. Висарион си гледа неговата спонсорска работам, а кой след работата на Студио 865 – пред кого са длъжни да се отчитат те като цяло?

  3. 865 бяха сгафили много яко преди няколко години по случая с Краси ; от тогава бяха млкнали малко, но ето че сега пак започват да се обаждат и то въвсем не на мястъо. Да не са получили някое ново спонсорство, чре се правят на толкова отворени?

  4. пастир Васил Петров е пуснал добро предаване за врачки и запитвачки НО не е споменал нищо за отнощението му към Дънов специално и защо студио 865 реагира по този грозен начин на цялата работа http://www.bibliata.tv/video/fb52b50009a02d4/%D0%92-%D0%A1%D0%92%D0%95%D0%A2%D0%90-%D0%9D%D0%90-%D0%A7%D0%A3%D0%94%D0%95%D0%A1%D0%90%D0%A2%D0%90-77

  5. a kakvo vi e mnenieto za paster plamen colov koito hodi na pateshestvia s matori i prai slujenie po patia arjentina chili texas – zima gi kato gornata mahala na mladost deto ia prodadoha na billa za milioni evro – tam koi shte tarsi otchetnost? http://www.novopokolenie.bg/site/blogs_plamen

  6. ОТГОВОРИ за РАЗМИСЪЛ
    1. На официалната си старница студио 865 НЕ се определя като евангелска организация.
    2. Нито на страницата на студио 865, нито на страницата на ОЕЦ се споменава за някакво „подотчетно“ положение между двете институции.

  7. След като изслушах внимателно интервюто с автора, не чух никакво противоречие с Библията. Щом няма противоречие автора е прав и всяка критика е защита на Сатанизма.

  8. ДАНИ, не съм съгласен с твърдението ти. Прилагам откъс от интервюто ни със Стойко Петков в което той твърди, че „една от причините за създаване на вестника беше именно да се уеднаквят целите на отделните вярващи, членуващи в различни деноминации“

    В този смисъл авторът на статията е прав, че една протестантска медия защитава крайни ултра-православни, които дефакто започват наново своята кампания срещу сектите.

    Евангелските църкви са предмет на тази кампания и не може да бъдат нейни съюзници. Студио 865 трябва да избере на кого ще служи – на евангелските деноминации които обуславят съществуването му или на крайните ултра-православни.

    Смятам че от следното става повече от ясно, че Евангелски вестник и студио 865 са проект на протестантските деноминации и затова управителят им Стойко Петков е длъжен да обясни какво има предвид като казва: Важно е да знаем посоката, в която ще продължим да вървим …

    „Десет години „Евангелски вестник“

    След промените през 1989 г. деноминациите започнаха усилено да работят в посока обединяване за конкретни проекти. Тогава започнахме да говорим за нарушеното от бившата комунистическа власт единство между евангелските деноминации. Осъзната беше необходимостта от заедност.

    В този смисъл една от причините за създаване на вестника беше именно да се уеднаквят целите на отделните вярващи, членуващи в различни деноминации. Това може да стане не по административен, а по чисто информационен начин …

    Аз много държа на това име. Когато започнахме вестника, имаше и други предложения за име. Такива вестници не е имало в историята на България. Не е имало вестник, чието име категорично да обявява и да идентифицира позицията на общо издание на евангелските християни …

    Дано заедно успяваме да постигнем целите, които сме си поставили! Надявам се “Евангелски вестник” да бъде все повече вестникът на евангелските християни

    http://www.evangelskivestnik.net/statia.php?mysid=84

  9. При цялото ми уважение към Евангелските медийни издания, които винаги чета и гледам с удоволствие, не разбирам, защо не поканиха д-р Десислава Пулиева, която е една от активните деятелски на антисекти кампанията, да разкаже в студиото на предаването какво мисли за евангелските християни? Защо не попитаха Висарион какво мисли за протестантите? Ако продължим логиката на калугера Висарион и Пулиева всички извън правоверната институция от окултисти и езичници до протестанти и католици се определят от тях като еретици и сектанти. Въпросното предаване имаше изключителния шанс да проведе истински широк дебат по въпроса с Дънов. Забележете, че никой авторитетен богослов до момента не е заел подобна на Висарион и Пулиева позция, това означава нещо.
    Църковното единение трябва да се състои, но не и чрез подобни „египетски“ съюзи, които се интересуват повече от моментната ситуация, а не от Истината. Да бъдем Едно не означава да мислим по един и същи начин, което ми напомня един афоризъм, че когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно.

  10. Според мен студио 865 в лицето на стойко петков няма причина да НЕ отрази това събитие от гл. точка на невмешателство в него; предаването е християнска медия и отразява събитие КАСАЕЩО христянството; с това край по въпроса …

    ОБАЧЕ 865 не спира с отразяване а ВЗЕМА ПОЗИЦИЯ – което не е правилно;

    това би било добре ако позицията представлява тази на евангелските църкви; НО когато студио 865 и стойко петков вземат позиция СРЕЩУ позицията на евангелските църкви тогава наистина някой трябва да ИМ задеде ВЪПРОСА за какво се борят и на чия позиция са?

    подобна бе позицията им преди години когато бяха изкарани истините за пастора на Казанлък и председателя на БХК – тогава Стуио 865 взе ЛИЧНА позиция в тяхна защита и ОТКАЗА да представлява позицията на евангелските среди и БИБЛИЯТА

    ВРЕМЕ е за РЕКАПИТУЛАЦИЯ

  11. този визарион автор на книгата не се ли беше обявил за месия по едно време?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *