Псевдо-реформатори: Пол Уошър

Джордън Купър, Рatheos.com

Т.нар. съживление на „реформираното богословие” започва малко преди края на 20 в. и достига връхна точка около 2000-ната година по линията на три реформирани мега църкви в Америка (предимно баптистки хипер-калвинисти):

  • Марс хил с п-р Марк Дрискол, който бе уволнен през 2014 по причини от личен характер
  • Ню спрингс с п-р Пери Нобел, който също бе уличен в алкохолизъм и уволнен от църквата
  • Хипер-калвиниста Чарлз Стенли, който отрича кръщението със Святия Дух и го нарича демонично

Пол Уошър е част имено от това модерно хипер-калвинстко „реформирано” богословие, което отскоро атакува вярата и на християните в България чрез не до там добре преведени видео материали и преводни статии. Освен че отрича личната молитва за покаяние като изповед за спасение според Римляни 10:10, което е в основата на протестантско евангелската теология, „реформираната” богословска система на Пол Уошър и други представилите на движението хипер-калвинизъм и хипер-благодат:

  1. Вярват че Бог предварително е предизбрал част от човечеството за спасение, а всички останали са създадени нямат шанс за спасение с цел да бъдат унищожени във вечен ад (хипер-калвинизъм)
  2. Отричат личната свободна воля у вярващия за спасение
  3. Не вярват в кръщение със Св. Дух придружено с белега говорене на езици
  4. Смятат че дарбите на Духа са престанали да действат след смъртта на първоапостолите и не могат да бъдат практикувани днес (т.нар. сезационализъм)
  5. Отричат освещението като второ дело на благодатта и вярва в еретичното учение „хипер-благодат”, според което човек веднъж спасен е завинаги спасен без значение какви грехове извършва след спасението си и не може да отпадне от вярата в Бога
  6. Отричат грабване на църквата преди Голямата скръб (т.нар. постмилениална ерес, амилениализъм)
  7. Вярват че всичко предречено в книгата Откровение се е изпълнило по времето на Ранната църква в I-ви век (т.нар. претеристична есхатология, исторически претеризъм)
  8. Вярват че в момента живеем в Милениума, без да е нужно Христос да се е върнал физически на земята за да основе царството си през Милениума (амилениализъм, постмилениализъм – учение широко разпространявано днес от т.нар. Ново апостолска реформация)

 

12 comments for “Псевдо-реформатори: Пол Уошър

  1. Пол Уошър е абсолютен Божий помазаник и РЕАЛЕН реформатор, но слепите не го разбират и особено тези, които са с прегоряла съвест!
    Никой не обича, когато му се говори за грях, покаяние и че всичко е за Бог, чрез Бог и само за Него.

  2. Лъжи,лъжи,грозни лъжи за Чарлз Стенли и Пол Уошър.Написаното е от човек,който не познава служението,проповедите и живота на Ч.Стенли и П.Уошър.В Съдния Ден всеки лично ще отговаря пред нашия ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС за делата си,но и за думите си. …….и езици да говорите, ако Любов нямате, нищо не ви ползва….а Любовта дълго търпи и е милостива……. Нека цялата Слава да бъде само за нашия Милостив,Милосърден СПАСИТЕЛ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС! БОГ е с нас!

  3. Прегледах статиите и ми чудно от къде идват тези коментари. Всички описани са калвинисти, не вярват в грабването и свободната воля и не са реформатори в истинския смисъл на думата – реформирано богословие само на думи.

  4. Да не би пак да се случил пришествието на лелки-езавелки?

  5. Гледал съм Стенли много кратно по християнската телевизия. Не крие че е калвинист и не признава кръщението със Духа Свети, следователно не е петдесятен. Другият говори за изкушения и освещение само на думи и няма нищо общо с основополагащото учение на ЕМЦ за освещение по благодат. Въпросната коментаторка разпространява фалшиви новини. Това са изкуствени насилвания на конгрешаните да се правят на интересни и привлекат някои душа.
    Имам една стара книга на п-р Куличев в която защитава доктрината за свободната воля. Българските конгрешани не са калвинисти. Насилствено им се налагаше баптистката доктрина на академия Логос за пъклен предизбор и насилствена благодат. Няма такова нещо в Библията. Добре че Логос се разпадна от самосебеси защото бяха повлекли много души с разни нови учения от Спорол, Паупър и Макартър.

  6. Защо пишете такива лъжи бе тцтц нищо писано в тази статия не е вярно НИЩО всичко си измисляте!!!!

  7. Мартин Караилиев се е изказал доста неподготвенo. Hека видим какво точно ни е казал той защото лъжесвидетелството в Библията е грях и се наказва.

    Дали Пол Вошър е калвинист?
    Да, Пол Вошър е калвинист той самият си го казва че си е калвинист

    Дали калвинистите вярват в свободната воля?
    Не, калвинистите не вярват в свободната воля?
    Като калвинист, Пол Вошър също не вярва в свободната воля.

    Дали калвинистите като Пол Вошър вярват, че Христос умря за целия свят?
    Не, калвинистите като Пол Вошър не вярват, че Христос умря за целия свят, а само за определени предизбрани люде

    Дали калвинистите като Пол Вошър вярват, че които не се предизбрани за спасение нямат шанс да се спасят?
    Да, калвинистите като Пол Вошър вярват, че които не се предизбрани за спасение, нямат шанс да се спасят понеже нямат свободна воля

    Дали калвинистите като Пол Вошър вярват, че които не се предизбрани за спасение, се раждат предизбрани за вечност в ада?
    Да, калвинистите като Пол Вошър вярват, че които не се предизбрани за спасение, са предизбрани за ада

    Дали Библията ни учи на това което калвинистите като Пол Вошър вярват?
    Не,
    Библията ни учи, че Христос умря за греховете на целия свят Йоан 3:16
    Библията ни учи, че днес е спасителен ден за всеки човек 2 Коринтяни 6:2
    Библията ни учи, че всеки (не сам предизбраните) койтопризове Господното име ще се спаси Римляни 10:13

    Не вярвай като Мартин Караилиев и Пол Вошър!
    Вярвай както ни учи Библията!

    Римляни 10:9. Защото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите ще се спасиш

  8. Ще добавя нещичко, щом не вярват във кръщаването на светия дух и белезите му, смятам, че всичко е ясно!
    Прочетете: Лука 1г , Матей 12г, може да се даде много примери, но най-правилното нещо е да се молим за тялото Христово, а не просто да дадем една светлина на проблема и да обсъждане къде е грешката, макар и аз да съм подкрепил тази статия…
    Молете се и търсете Исус Христос , но без святия дух всичко е напразно!

  9. Мисля, че никой от вас не разбира калвинисткото учение!За да критикувате нещо, първо трябва да го проучите! Мислите ли, че Калвин е искал да си напише свое, собствено учение, различно от Библията? Прочетете нещо от трудовете му и тогава се изказвайте, иначе сега е просто срамно!!!

  10. ТОЙ ПЪЛЕН МОШЕНИК
    ВСЕ ТОЙ НАЙ ДОБРИЯ ДРУГИТЕ НЕ.
    ВСЕ ГОВОРИ ЗА ДРУГИТЕ
    ПОЛ УОШЪР ПЪЛЕН ИДИОТ ОТ КЛАСА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *