Политиката не трябва да се смесва с християнството

4523_large[1]

Пасторът на мега-църквата Coral Ridge Presbyterian в щата Флорида Тулиан Щивиджан, който е и внук на евангелизатора Били Греъм, заяви, че обвързаността между християнството и политиката оказва отрицателно въздействие върху обществото. „Мисля, че е огромна грешка, когато хората започнат да комбинират основите на християнската вяра с политическа идеология”, каза Щивиджан в интервю за The Blaze, добавяйки, че това много вреди на християнството.

Според него, ако християнските истини се смесят с политиката и културните особености, тогава основното послание на Евангелието може просто да бъде загубено. Трябва да се отбележи, че в църквата Coral Ridge Presbyterian е забранено проповядването за политика, а също така и обсъждането й. „Ние проповядваме само онова, което се отнася до благовестието, тъй като през последните 40 години в църквите повече се е говорило за културните особености, вместо да се проповядва разпнатия Христос”, добавя Щивиджан.

8 comments for “Политиката не трябва да се смесва с християнството

  1. Абсолютно недоумение буди в мен разпространяването на този призив.
    Християните може да откажат да се занимават с политиката, но политиката няма да спре да се занимава с тях. Това първо.
    Второ – като не се занимават с политика им остава само да чакат да им дойде реда да ги обезглавят.
    Трето – може би най-важното – като не се занимават с политика заявяват, че има места, в които Бог няма място. Политиката регулира обществения живот. Т.е. излиза, че вярата няма място в обществения живот и че няма как да свидетелстваш за Исус в обществения живот. Ако продължим тази мисъл излиза, че държавата е бог, при това най-великият, защото тя се меси навсякъде, регулира и контролира всичко, вкл. християните.
    Следвайки този съвет ще постигнете всичко онова, което и комунистите не успяха да постигнат.
    И помислете защо в навечерието на нашите избори се разпространява подобен призив, като имате предвид, че за източник е ползвана статия, излязла още юли месец.

  2. Много добре,това казва и божието слово/2Тимотей 2:3-5;това е писано в така наречените,“Пастирски послания.“Всеки да си направи извода как стои.На нас е казано да се молим за всички високопоставени.1Тимотей 2:1-4;защото,нашата борба не е срещу плът и кръв а срещу духовни сили,които управляват високопоставените./Ефесяни 6:12-18.;да не се примиряваме с неправдата,а да се противим на дявола и той ще бяга от нас не ние от него.Яков 4:4-10.;/обърнете внимание на 10ст.Това е за нас,защото приятелсвото със света е вражда против Бога.Защото всичко що крепи света.1Йоан 2:15-16.;не е от Отца,но е от света.Думата тщеславие,говори за власт от света.А това е свързано с политиката/тоез 50 на сто лъжа.А ние знаем кой е бащата на лъжата.

  3. Напълно споделям недоумението на г-жа Владислава Тишкина за неуместното изказване на внука на д-р Били Греъм против „участието на християните“ в политическия живот под каквато и да било форма.
    Ако можех, бих запитал внука – знае ли той, че неговият дядо Били Греъм бе един от участниците в молитвите заедно с президента Джордж Буш-старши преди войната в Ирак, която унищожи една древна цивилизация и създаде трайна криза в Близкия Изток? Тези молитви за войната, подкрепящи военната доктрина на САЩ, нямаха ли подчертан политически отенък?…

    Ако ние, българските християни, не вземем активно участие в предстоящите избори, като гласуваме за политика, която трябва да ни отдалечи от провалите на всички антихристиянски правителства досега, горко ни!… После да не се вайкаме, че ни пречат на християнските дейности, дискриминират ни, обиждат ни и ни затварят и дори събарят църквите, за каквито случаи Пастир.орг сигнализира неотдавна… Народът ни е казал много мъдро: „Лозето не ще само молитва, но иска и мотика“!

  4. Колко ясни и категорични примери имаме в Библията ,че вярващите могат и трябва да влязат в политиката.Те са нужни и са длъжни да бъдат един естествен коректор на безбожното и самозабравило се политическо общество.За това се молим непрестанно – за хора,които имат страх от Господа – истински здравословен страх и мъдрост.Само те биха могли да сложат прът в колелетата на старата корумпирана и унищожаваща България върхушка. Само ,че не водени от лични мотиви за гнусна печалба защото политика = доходоносен бизнес, не трябва да бъдат хора изпълнени и водени от Святия Дух и да отстояват твърдо и безкомпромисно истината. ПРИМЕРИ: Йосиф, синът на Яков/Израел е бил най-великият политик и държавник,изпълван и воден от Духа за да спаси народа си по Божия воля и промисъл.Давид-държавник, човек също изпълван с Духа на Господа и човек по Божието сърце,най-успешния цар на Израел…. и т.н.

  5. Името на евангелските вярващи вече се хули поради Пасторите.Името на Господ се хули поради пасторите. Тези пастори са свързани с бившите агенти-пастори на ДС. Писах ви многократно и ви призовавах към покаяние. Доказах ви писменно , че пасторите-агенти на ДС са се поклонили на звяра чието число е 666. Те не могат да се покаят. Е днес почваме да виждаме рожбите на делото им. Пасторите-агенти на ДС са преподаватели във висшите ви евангелски институти ! Продължавате да ги търпите да са пастори и проповедници във почти всички евангелски съюзи! Те с присъствието си дават пример на невярност към Словото. Призовавах ви към покаяние , но – глас в пустиня. Е днес ще почнете да ядете плодовете на съучастничеството си с тях. Това ще е дялът ви от Господ. Можете да изтриете и това мое мнение както сте правили вече.

  6. Драги Петьо Николов!

    Отново се включвате извън темата, която се разисква в този форум. Тук въобще не става дума са „пастори-агенти“ – тема, по която си имате своето мнение, но което не е изобщо ясно. Тук става дума дали трябва да се съгласим с внука на д-р Били Греъм, че християните не трябва да се ангажират с политика.

    Тук хулите „пасторите-агенти на ДС“ като „преподаватели във висшите ви институти“, като вкарвате в един кюп всички. Кой Ви дава право да правите такова обобщение? А защо говорите за „нашите“ евангелски институти – нали и Вие сте евангелист? Защо нищо не казахте по въпроса за агентурното минало на председателите на конгрешаните пасторите Асен Симеонов и Павел Иванов, както и техните ръководства? Защо не си очистите антихристите в конгрешанския съюз? Като не разбирате „агентурния проблем“, както не го проумява и Пилев, и Куличев, защо се правите на „пророк“ в стил „Йоан Богослов“? Знаете ли кои цитират днес само себе си? Това са обикновено хора с ниско просветно ниво. Най-често чуваме футболисти да говорят така в интервюта – „и както ви казах“, сякаш сме длъжни да помним подобни „бисери“…

    А кажете, ако можете, нещо за политическата ситуация у нас, която се разисква тук и не се отклонявайте по тема, с която хич не сте на ти…

  7. Добре, но нека мине още малко време.

  8. Християните не са секта, та да нямат място в полезните области от социалния живот. Важното е първо да си вършат работата, да я вършат съвестно и да дават добър пример, такъв, че ко някой ги попита каква е тяхната надежда да отговорят правилно. Ако са небрежни, с недобро пведение, очевидно никой за нищо няма да ги пита или слуша.
    Политиката в България непременно се асоциира с далавера, но тя може да се упражнява и съвестно, като политика – депутат прави разумен анализ на законопроектите и следи да не се прокарват лобистки интереси и да не застрашава националния интерес.
    Политикът – министър прокарва работещи идеи, разпределя справедливо поверения му бюджет и т.н.
    Не е чак толкова сложно, но трябва мъдрост, включваща и начетеност и почтеност.
    Евангелските среди изобилстват с млади и добре подготвени хора, които трябва да бъдат подпомогнати за да участват в политиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *