Православието вън от Конституцията

pops

Трябва да отпаднат алинеите в чл. 13 от Конституцията, които определят източноправославното вероизповедание като традиционна религия в страната

Сдружение „Граждани за устойчиво развитие и управление“ и инициатива „Граждани за София“ в лицето на председателя си Димитър Димитров представиха на пресконференция в БТА предложения за промени в Конституцията. Според идеите на Димитров трябва да отпаднат алинеите в чл. 13 от Конституцията, които определят източноправославното вероизповедание като традиционна религия в страната и забраняват употребата на религиозни общности и институции за политически цели.

Друго неочаквано предложение регламентира създаването на нова власт в традиционната тройка, която да замени съдебната. Тя ще се нарича контролна власт и ще се упражнява от граждани. Многократно запитан как ще бъдат избирани тези граждани, каква дейност всъщност ще изпълняват и какво ще се случи със съдебната власт, Димитров не успя да даде еднозначен отговор.

За сметка на това той даде още една нетипична идея –парламентът да бъде разделен на две нива. Първото от тях трябва да изготвя законите, а второто освен депутати, трябва да се състои и от всички кметове в страната. Именно в тази втора част ще се дебатират и приемат законодателните текстове. Според Димитров е добре да се промени и статутът на държавата ни от парламентарна република на президентско-парламентарна република, а президентът да представлява държавата ни пред Европейския съюз и света.

Председателят на „Граждани за София“ изтъкна и идеята си да има местни парламенти. Той подхвърли и предложението европейските депутати от Балканите да направят своя общност в рамките на ЕС. В рамките на цял час подобни радикални предложения в структурата на всеки държавен сектор бяха отправяни без реални обосновки и конкретни обяснения. Въпреки запитванията каква съдба предлагат от сдружението за политическите партии при предложението да отпаднат алинеите от Конституцията, регламентиращи създаването на такива, Димитров заяви само, че трябва да има граждански плурализъм, вместо политически такъв. В крайна сметка, не получили конкретен отговор на нито един от въпросите си, журналистите напуснаха залата.

Неясният преход в България се дължи на Конституцията. Ние от „Граждани за устойчиво развитие и управление“ и инициатива „Граждани за София“ ще инициираме дебат с експерти, за да бъдат направени промени в Конституцията, които да гарантират участието на гражданите в управлението на страната и просперитета на България. Това каза на пресконференция арх. Димитър Димитров.

17 comments for “Православието вън от Конституцията

  1. Член 13, ал. 3 от Конституцията на Република България гласи:

    „Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание“

    Това поставя под общ знаменател всички други вероизповедания или като незаконни, или като секта, вкл. и протестантизма. Ето защо на евангелските общности малко или много се е гледало като на секта и са били преследвани в миналото (преди ’89 и през ’90-те). За Православието евангелистите спадат кум инославните вероизповедания, т.е. еретици и ни нареждат до онези изповедания, които ние заклеймяваме като култ, ерес или секта. Ето защо не е трудно да си обясним защо евангелските християни са полу-„противозаконни“.

    От друга страна това позволява да се дефинира в конституцията, че не само Православието е официална религия, ами и други, напр. исляма. Това на свои ред ще доведе отново до гонения, ако се промени конституцията. Под предлог, намесващ човешките права или толерантност могат да се официализират други вероизповедания, които да са негатив за евангелските вярващи.

    Според Преброяване 2011 източноправославните в България са 76 %, а мюсюлманите са 10 %, докато католици и протестанти са по около 1 % от населението. А десет процента си е сериозна заявка за промяна на конституцията.

    А ако се позволи на партиите да са и религиозни такива, то значи, че апетитите на Ердоган за Южна България съвсем няма да са плод само на въображението му.

  2. Хора, защо се делите на православни, католици, протестанти, не сме ли всички християни. Защо и кому е нужно помежду ни да има битки и желание за надмощие, с цел изявяване на това кой е по-прав…

  3. Тези от нас, които са пребивавали в Западна Европа, добре знаят какво е положението с религиозните общности там! От толерантното,демократично законодателство най-успешно са се възполвали мюсюлманите.Тъй като ислямът е безкомпромисен,арогантен и нетолерантен към нищо и никого, нагло се натрапва навсякъде, като се възползва от всички позволенеи и непозволени средства за завладяване на нови територии!
    Макар че православието никак не ми е мило, една поправка заличаваща „традиционното вероизповедание“ и позволяваща партии на религиозна основа, ще налее вода в мелницата на исляма!
    Председателят на това сдружение арх. Димитър Димитров доколкото си спомням изгуби някакви конкурси за градоустройството на София…интересно кой стои зад него и въпросното сдружение?

  4. Здравейте
    Попадам на тази страница за първи път от интернет където търсих мнение за чл. 14 от Конституцията от регламентиран неправославен източник. Тъй само тук открих коментари на адв. Виктор Костов председател на полит. съвета на Християнреформистката партия се надявах да има становище. Защо към момента все още няма такова след като на конгреса гласувахме доверие с ръководството на Християн-демократичен форум на евангелския реформаторски блок?

  5. Напишете ни малко повече за тази партия драга г-жо. Доста писахме и питахме г-на Костов да ни даде повече информация когато се срещахте, а някои между нас искаха и да присъстват за да представят етническите малцинства които със сигурност ще сезирате за вота им през изборите, но за съжаление доста тайни и потайно се осъществи тази партия и изборите на нейния Политическият съвет

  6. От страницата на ДВ научаваме само следното
    Политически съвет на политическа партия „Християн демократичен форум“ София
    брой: 81, от дата 17.9.2013 г. Неофициален раздел / ПОКАНИ И СЪОБЩЕНИЯ стр.31
    извънреден конгрес
    1. – Политическият съвет на политическа партия „Християн демократичен форум“ със свое решение от 3.09.2013 г. на основание чл. 15, ал. 2 във връзка с чл. 16, ал. 4 от устава на партията, поради липсата на действащ национален съвет, и във връзка с § 2 от ПЗР от Закона за политическите партии и в тази връзка на основание чл. 26 ЗЮЛНЦ свиква извънреден конгрес на партията на 16.11.2013 г. в 10 ч. в Пловдив, зала „България“, в „Международен панаир Пловдив“, бул. Цар Борис III Обединител 37, при следния дневен ред: 1. приемане отчети на политическия съвет и контролния съвет; 2. приемане промени и допълнения в устава и програмата на партията; 3. избор на ново ръководство на партията; 4. набелязване на организационни мероприятия и публикации във връзка с дейността на партията; 5. други. Съгласно чл. 15, ал. 4 във връзка с ал. 3 от устава на партията квотата за участие в конгреса се определя на всички партийни членове поради липса на изградени областни и общински структури на партията. Кворумът се определя при условията на чл. 27 ЗЮЛНЦ поради липса на изрична уредба в устава.

  7. Дами и господа, за становища на Християнреформистка партия (ХРП) постете сайтовете и фейсбук страницата на ХРП.

    Пастир.орг е називисим от ХРП сайт, и те нямат ангажимента да публикуват информация, която произхожда от ХРП. Подобни информации, са въпрос на интерес от Пастир.орг или взаимна комуникация с представител на ПС на ХРП.

    На второ място, ХРП не е тайна органзиция, а политическа партия, тоест гражданска организация за изразяване на политическа позиция и воля, чрез просвещение и участие в избори. Партията е отворена за нови членове, които подкрепят идеите и програмата на партията следва да подпишат и представят декларация за членство и да бъдат одобобрени за такова. Моля посетете официалния сайт за повече информация. Запишете се да получавате партийния имейл бюлетин, за да имате информация каква дейност развива партията. Може да се запишете като член, ако сте такъв, или като симпатизант, без да имате членство. Сайтът е ХРП.БГ или на ХРПРБГ.ОРГ

    За мои политически писания моля постете и новият ми личен блог за дясна политика и морал. Надяваме се, че тази информация ще помогне на желаещите да научат повече за Християнреформистка партия.

  8. Г-н Костов само аз ли не разбирам коментара ви или има някакво объркване? Какво е ХРП? Бихте ли хвърлили малко светлина върху тези затъмнени за средно статистичния евангелист мероприятия? Във въпроса ми към вас за вашата нова партия от месец септември миналата година заедно с п-р Ангел Петков ви попитахме за писаното от вас като политически анализатор за вашата нова концептура в дясно и конференция последно време. Мога да ви го припомня ако паметта ви убягва. След половин година мълчание се появявате и ни хвърля в крайното ляво или направо у лево с нов политически манифест този път на ХРП. Какво цели вашето политбюро с тези медийни изяви? От коментара на г-жа Маркова която нямам честта да познавам личи че дори тези които са ви гласували доверие не са много наясно.

  9. Г-н Грозев, вие очевидно търсите не отговор на въпросите си, а конфликт с г-н Костов. В противен случай щяхте да сте посетили някой от предложените от него сайтове и да сте научили, че конгресмените приеха да променят името на партията от ХДФ на ХРП. Какво означават имената можете да видите и сам.
    Освен това явно предполагате, че хората стоят денонощно в Пастир.орг за да разговарят с вас, което личи от очакванията ви към г-н Костов и г-жа Маркова. Щом е била на конгреса, ако дежуреше тук, тя също щеше да ви потвърди смяната на името.

  10. Г-н Грозев, за да не влизаме в излишно разводняване на дискусията тук ще поясня отново, че който иска информация за ХРП може да я намери на горепосочените сайтове. Ако искате да се анагажирате с мен лично и моите политически мнения – на моя блог можете да го направите. Лично отговарям на всички смислени въпроси. Но тъй като очевидно има интерес у читателите на Pastir.org към ХРП, и това е напълно разбираемо заради християнските ценности на партията, това, което мога да направя за Вас, е да уточня с ръководството на този сайт публикация, която да отговори на Вашия и на другите четящи тук евангелски вярващи интерес и възможни въпроси. Но още веднъж – за становища и информация относно ХРП – на нашите сайтове. Разбира се, не се съмнявам, че Pastir.org, и други медии, ще отразяват някои от нашите публикации и инициативи.

  11. С огромно съжаление наблюдавам как г-н Виктор умело лавира между темите в този уеб портал но избягва да отговаря на директно зададените въпроси. Посетих посочената страница на партията за която му гласувахме доверие в Пловдив. Там не е публикувана нужната информация нито по този дебат нито по други наболели обществени въпроси. Предполагам че заетостта на г-н Костов да обикаля порталите и дискутира други странични теми които нямат сезателство с обществените въпроси му е попречило да публикува директен отговор. Това лошо говори за целите и дейността на неговата политика. Затова пък на страница му четем следното съобщение което обобщава и моето лично становище и на подкрепата ми към полит. партия ХРП
    ИВАН НЕСТОРОВ НАПУСКА ХРП
    На 10 декември Иван Несторов подаде оставка като заместник-председател, член на политическия съвет и член на Християнреформистка партия.

  12. И аз не открих информация на посочената страница но предположих че към момента адв. Костов е вероятно зает твърде много с други важни политически дела за да ми отговори. Зле е че публичния дискурс се избягва като се цели някаква партийна конспирация. Въпросите за партията обаче чакат вече половин година което недвусмислено показва че поетата партийна линия няма намерени а може би и капацитет да служи на евангелското движение в България. Да не говорим че тази й партийна конспиративност кой какво кога и защо прави показва липса на каквато и да е организация и обществена отговорност. Ако това не се промени ще си остане поредния от многото ненужни израстъци на евангелизма.

  13. Не Велизаре става въпрос за статията на г-н Костов за дясната политика по време на протестите миналата година. Тога зададох на г-н Костов въпрос на който не ми бе отговорено.
    Георги Грозев
    Г-н Костов не се измъквайте така лековато. Въпросите на Венци бяха към мен и на него му беше отговорено вече достатъчно. Остава въпроса който дискутирахме тук преди време за вашата нова партия. Може би трябва да се върнете малко за да прочетете за да ни кажете най-накрая какво целите с тези политически излияния и конференции в последно време. Споделете моля без да се страхувате.

    Явно сега е дошло времето за нова политическа изява на г-н Костов тоз път под егида- ХРП.

  14. В статията на Костов цари пълен хаос в който надали някой може да разбере какво точно се казва. На места дори си личи погрешно преведените от интернет термини. Предтрибулационисти и пострибулационисти (от англ. tribulation- „Голяма скръб”; има и мид-трибулационисти е странна омешване. Или да се пише изцяло на английски пре-трибулация или да се пише изцяло на български. Да се пише на булгарски пред-скръб, след-скръб, сред-скръб не е чак толкова сложно и няма нужда да се усложнява с още чуждоезични термини прочетени в интернет.

  15. Г-н Хрситов е прав в това че не става въпрос само за терминология. Според авторът Костов, Блажени Августин е един от най-влиятелните поддръжници че милениумът е започнал с ерата на Църквата, създадена от Христос (Лад, стр. 31) – Костов го нарича Постмилениален а в същото време твърди че бил известен като „бащата на амилениализма”. Не може и двете – или има милениум или няма. Не тука има – тука няма и хайде пак по пратийна линия у лево. Ереста която се поучава че милениумът е започнал с раждането на църквата на Петдесятница е ерес която няма смисъл въобще да обсъждаме.
    Друго интересно за ересите за които г-н Костов пише, че били стигнали до корените на съвременното протестантско и евангелско-харизматично есхатологично богослови – отново си личи превод от някъде си – Лад оборва именно това статукво. Лад пише книгата си през 1975 когато харизматиците едва са проходили и дори не е ясно кои са точно. Така че няма как Лад да го оборва преди въобще да е съществувал. Освен ако не го прави с някакъв пророчески футуризъм – отново недобре преведен от Костов термин което не само оборва концепта който автора предлага но и доказва че очакването на грабването на църквата е единственото разумно становище (а не статукво) според Библията.

  16. Странен и дори страшен обрат на статията в курс теономизъм който е предписание на постмилениалната ерес. В публичен диспут с г-н Костов вече показах как с разсъжденията си твърди че Милениума е започнал преди 2 000 години. Настоящата статия потвърждава че според автора църквата трябва да установи милениално царство преди Христос да пришества което буквално означава царство без Христос. А дали се стреми да ни насочи към държавна политика с примера за хитлеровия трети райх като част от своята партийна идеологическа есхатология това вече ще покаже само времето на участие в идващите избори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *