Немски теолози искат промяна на католическото учение за морала

17 немски теолози поискаха Католическата църква да преосмисли ученията за сексуалния морал и семейството. Професори по теология на морала и пасторска теология са възмутени, че оценките на такива теми, като брака и семейството, изхождат от „идеализираната реалност”, а не от реалния живот и възгледите на мнозинството, пише kipa/APIC. По мнението на богословите, католическото учение за неразтрогваемостта и тайнството на брака не намира почти никаква подкрепа в средите на германските католици.

Отрицателното отношение на църквата към контрацепцията, хомосексуализма и повторния брак все повече влошава положителната представа за църковната доктрина. Християнският морал трябва да разглежда сексуалността не само в рамките на брака. Необходимо е да се повдигне въпросът за „многото форми на проявление на сексуалността извън брака”, смятат католическите теолози. Много хора не разбират и не могат да приемат факта, че църквата признава за законни само две форми на живот – брака и целибата (безбрачието). Повечето хора още преди брака придобиват сексуален опит, а много вярващи живеят като двойка до встъпването в брак.

Позицията на църквата по въпросите за контрацепцията и участието в църковния живот на хора със сключен втори брак „почти не е призната”, според теолозите. Те призоваха „за изследване в светлината на Евангелието на възможността за освобождаване от обвинения в грях и на другите форми на сексуален живот”, освен традиционно одобрените от църквата. Декларацията бе публикувана в отговор на изследване на тема „Семейство”, стартирало във Ватикана в навечерието на Световния синод на епископите. Епископската конференция търси мнението на християните по въпроси, свързани с брака и семейството, и ще представи отчет за резултатите до края на януари 2014 г.

8 comments for “Немски теолози искат промяна на католическото учение за морала

  1. Тази статия заслужава да се прочете (нищо, че е на православен сайт):

    http://www.budiveren.com/index.php?option=com_content&view=article&id=932:2013-12-08-20-33-27&catid=41:2010-02-18-16-33-13&Itemid

    Нека да отбележа, за изживяващите се тук като хард протестанти, че не е православна пропаганда, а е свързана с повсеместното отстъпление от Христовото учение.

  2. Г-н Велчев май наистина попрекалихте с връзките към други страници. Какво искате да кажете с това? Че авторите тук не са достатъчно компетентни ли? Защо не коментирате по чисто православните теми като хомосексуални свещеници и църковни имоти?

  3. „Г-н Велчев май наистина попрекалихте с връзките към други страници.“

    Много отдавна не съм писал в този сайт. Към предишния материал посочих едва няколко линка (като се извиних, че малко разширявам темата). Линкът, който дадох тук е само един и е във връзка със статията.

    „Какво искате да кажете с това? Че авторите тук не са достатъчно компетентни ли?“

    Колкото за онези няколко човека, за които писах, че „се изживяват като хард протестанти“, те дори не са автори (или поне аз не знам да са публикували някъде нещо). Имах предвид, че в предишната тема си позволиха да говорят от името на цялото протестантство, както и да диктуват правилата в дискусията, без някой изобщо да ги е упълномощавал за подобно нещо.

    „Защо не коментирате по чисто православните теми като хомосексуални свещеници и църковни имоти?“

    В православните форуми също пишат много протестанти, но никой не ги ограничава да изразяват свободно мнението си. Коментирам и по „православните теми“, още повече, че те не са табу и самите православни много остро критикуват явленията, които посочихте.

  4. Разбирам позицията ви но не разбирам защо не отговаряте на въпроса ми. Аз ви питам за авторите а вие ми говорите за нещо друго което ви изнася в момента. Хайде кажете нещо по темата под която сте писали. Нужно ли е да се иска промяна в православното учение за морала – хомосексуални свещеници, православното учение за просперитета – тема по която също избягвате да ми отговорите като ви зададох въпроса. Православното вероучение в момента е по зле от Слово на живот което толкова много осмивате. И вие като тях практикувате хомосексуализъм и личен просперитет. По тази причина ли ни препращате към православните страници?

  5. Ако Велчев имаше отговори щеше да ги публикува в социалистическото сп. Космос на руски. Какво коментирате по православната тема за запопване на хомосексуалисти? Как смятате да поправите това зло в църквата?

  6. Г-н Георгиев и Велизар, трябва да призная, че считам разговора с вас за чиста загуба на време. Аз съм бил дълго сред протестантите и имам огромен брой приятели в тези среди, които са висококултурни и образовани. Линковете, които пускам, са насочени именно към тях, понеже смятам, че информацията ще им бъде от полза. Ако на вас двамата не ви харесва, просто прескачайте моите коментари и не ги четете.
    (Чудя се, дали наистина трябва да отговарям на питанията ви, отправени по-горе? Щом като критикувам тези явления, не сте ли в състояние сами да си направите изводите какво може да е отношението ми към тях?! Правя си труда да ви дам този отговор, само за да не ми досаждате повече с дълбокомислените си въпроси.)

  7. Като не искате да отговорите за гей и имоти Г-н Велчев защо не кажете истинската причина заради която православната църква остави митрполити агенти в ръководни позициите им

  8. Г-н Велчев предлага интересно интервю. Разбира се, отговорите в едно интервю нямат стойността на издържана статия. Има спорни моменти в отговорите на О. Четверикова, което може да се дължи и на импровизацията.

    Колкото и крайно да звучи обаче нейната мисъл, смятам, че в това има много тревожна истина.
    Цитирам: „Принципът на търпимостта е възможен само при условие, че християнството умре“. Дали ще умре християнството?… Дали ще го надживее ПЛУРАЛИСТИЧНАТА ТЪРПИМОСТ?…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *