4 март, 1906: Уилям Сеймур е изгонен от мисията Санта Фе

william-seymour

100 години ПЕТДЕСЯТНИЦА в БЪЛГАРИЯ – Pastir.org/100

100 статии за Петдесятното движение в България 1920-2020 (научна поредица на Pastir.org)

Точно преди 110г., Уилям Сеймур е изгонен от мисията Санта Фе за това, че проповядва говорене на езици като библейския белег за кръщението със Св. Дух.

Д-р Теол. Доний К. Донев

На 4 март 1906, Сеймур проповядва в сутрешното богослужение на мисията Санта Фе, че говоренето на езици е библейския белег за кръщението със Св. Дух. Когато се връща за вечерната служба намира вратите на църквата заключени от Джулия Хъчинс. След консултация с ръководството на южнокалифорнийската Асоциация на святост, в която членува мисията Санта Фе, Хъчинс информира Сеймур че не приема белега говорене на чужди езици (гласолалия) като част от доктрината на светостта. Един от аргументите на старейшините е, че самия Сеймур не е кръстен със Святия Дух и не е преживял това което проповядва.

Сеймур обаче съвсем не е първият който прави връзка между говорене на езици и кръщението във Св. Дух. Дори неговият учител, Чарлз Пархам, който систематизира богословската зависимост между библейското освещение и кръщението със Св. Дух, е наследник на богата богословска история от проповедници и църкви, които приемат говорене на езици за белега на кръщението със Св. Дух като част от библейската доктрина за святост.

1905г. – Люси Фароу, която свързва Сеймур с Пархам, а по-късно му помага с поканата да пастирува мисията Санта Фе в Лос Анжелис, е кръстена със Св. Дух и говори езици. Тя е племенница на Фредерик Дъглас, пастир на църква на светостта в Хюстън. Люси Фароу е кръстена със Св. Дух докато работи в дома на Чарлз Пархам. На молитвено събрание в Хюстън в началото на 1906г., тя се моли за 25 човека и те са кръстени със Св. Дух едновременно и говорят чужди езици. Малко по-късно тя отпътува за Лос Анжелис и когато Сеймур е изгонен, имено Люси Фароу се моли за първите, които приемат духовното кръщение в домашните молитвени събрания започнати на ул. Бони Брай през април 1906г.

1896г. – в съживителни събрания, известни като съживление в училището „Шиърер,” със Св. Дух са кръстени над 100 души (мъже, жени и деца). Всички те са част от общност в планините на Северна Каролина с името „Християнски съюз,“ от която в последствие ще бъде организирана Божията църква (Кливлънд, Тенеси).

1887г. – по време на съживителните събрания на Мария Етер, под въздействието на Св. Дух вярващи (предимно квакери и методисти) изпадат в транс и говорят непознати езици, заради което светската преса я нарича „вуду жрица.”

1880г. – Движението „Петдесятна църква на светостта” документира кръщения със Св. Дух сред членовете си.

1889г. – Джетро Уолтхол от Арканзас е кръстен със Св. Дух заедно с мнозина вярващи в молитвено събрание.

1875г. – Е.Б. Суон свидетелства, че т.нар. „Хора на дарбата” от Род Айлънд практикуват говорене на езици.

1874г. – Подобни свидетелства идват от изцелителни събрания в щата Ню Йорк, където мнозина за кръстени в Духа и говорят езици.

1855г. – Уилям Доути говори на непознати езици в събранията на Франк У. Санфорд в Сило, Мейн. По-късно Доути ще основе движението „Хора на дарбата,” а Санфорд ще започне библейско училище наречено „Св. Дух и ние” като част от църквата си. Амброуз Дж. Томлинсън, който през 1907г. ще организира Божия църква, също посещава Сило през октомври 1901г. Дори Чарлз Пархам, престоява в училището шест седмици през лятото на 1900г. за да слуша лекциите на Санфорд. 50Имено там Пархам за пръв път чува говорене на езици сред учениците в старите молитвени кули на училището.

През 1906г., участниците в съживлението на ул. Азуза търсят същото преживяване на говорене на езици, подобно на това което се случва в ранните часове на 1 януари 1901г. в училището на Чарлз Пархам в Топека, Канзас. Интересно е да се отбележи, че година по-рано публикация от 6 януари 1900г. свидетелства че в училището на Санфорд в Сило, мнозина са кръстени със Св. Дух и говорят непознати езици в резултат на молитвено събрание, което започва в новогодишната нощ и продължава около десетина дни.

1854 г. – В.П. Симонс и Робърт Бойд отделно свидетелстват за говорене на непознати езици по време на евангелизаторските събрания на Д. Муди, на които присъстват и последователи на шотландския проповедник Едуард Ървинг.

3 comments for “4 март, 1906: Уилям Сеймур е изгонен от мисията Санта Фе

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.