100г. от първото евангелизаторско пътуване на Иван Воронаев в България

100 години ПЕТДЕСЯТНИЦА в БЪЛГАРИЯ – Pastir.org/100

100 статии за Петдесятното движение в България 1920-2020 (научна поредица на Pastir.org)

Точно преди 100г., на 5 март 1921, американското сп. Петдесятният Благовестител документира първото евангелизаторско пътуване на Иван Воронаев из България.

Д-р Теол. Доний К. Донев

Няколко са необходимите предпоставки, които обуславят ролята на Иван Воронаев в началото на петдесятното движение в България. По време на краткия престой с групатата си в Истанбул, в руската диаспора избухва конфликт заради проповедите на Воронаев. Освен това, Разходите по престоя били толкова високи, че той счел за необходимо да напусне и Господ го довел до Бургас, България.[1] А там, основите на петдесятното евангелизаторство вече са положени от сем. Заплишни в родната на Олга конгрешанска църква.[2] Както Дионисий записва в автобиографията си: „Видя, что нам предстоит много работы, мы решили написать брату Воронаеву и попросить его приехать помочь …” 

Пристигайки от Цариград през ноември 1920 г., Воронаев и спътниците му заварват определено взаимодействие между пребиваващите в града от август с.г. сем. Заплишни и евангелистите в Бургас. Адаптацията след дългото пътуване, новогодишните празници, тежката зима и утвърждаването им като служители сред местните конгрешани са сред факторите които ги задържа в града без възможност за дълги пътувания до пролетта на 1921г. А докато това време дойде, те свободно работят сред евангелистите в Бургас.

Ivan Voronaev Bulgarian Jubilee Edition 2015

За поръчки: ИК „Игъл-2001“ тел. (086) 821 522

Тук трябва да отбележим, дори в ущърб на официалното приетата петдесятна история, че за Воронаев не представлява проблем да отцепи последователи от конгрешанската или друга евангелска църква. В това, той има натрупан опит през годините при пре-организирането на нови църковни общности в Калифорния, баптистката му мисия в Сиатъл и петдесятната църква в Ню Йорк. Затова е интересно, че по време на престоя си в България (1920-1921г.), самият Воронаев никога не споменава като своя цел създаването на нови църкви до Юбилейния протокол записан от Колтович едва през 1927г., когато и двамата са вече в Одеса.[3]

По тази причина, американското списание Петдесятният Благовестител публикува първия доклада на Воронаев като евангелизаторски, а не целящ организиране на нови църкви. Описани са руско-български съживителни събрания в общо шест български града, по време на които шест българи и един руснак са кръстени със Святия дух. Имат събрания в Сливен (8 дни с 12 събрания), Ямбол (два дни), София (десет дни) и Варна.

Конкретиката на този най-ранно документиран доклад, не бива да бъде пренебрегвана при едно исторически акуратно датиране на първите петдесятни църкви в България. В началото на българското Петдесятно движение през 1920-21г., тяхното обособяване в общества все още не е цел на първите мисионерите и се отнася към един по-късен исторически период. Може би затова и в заключителния параграф на своя доклад, Иван Воронаев ясно декларира: Ние сме първите петдесятни мисионери в България…. Би било много добре, ако американски петдесятни мисионери дойдат в България да проповядват на българите и руснаците тук, и по-късно отидат в Русия.”[4]

Историята ще покаже, че този негов план за действие става реалност в България само няколко години по-късно. /следва/

 

[1] The Pentecostal Evangel (Springfield: 382-383: March 12, 1921), 12.

[2] Колтович, “Протокол на Юбилейното събрание”, 7.

[3] Колтович, 8. Така и в Adele F. Dalton, “Love, Truth & Freem” Monatain Movers (Sept., 1993), 12

[4] The Pentecostal Evangel (Springfield: 382-383: March 12, 1921), 12.

6 comments for “100г. от първото евангелизаторско пътуване на Иван Воронаев в България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.